Поетапното либерализиране на вноса на селскостопански продукти от търговския блок

...
Поетапното либерализиране на вноса на селскостопански продукти от търговския блок
Коментари Харесай

Либерализирането на вноса от Меркосур е заплаха за българското селско стопанство, смята Иво Христов

Поетапното либерализиране на вноса на селскостопански артикули от комерсиалния блок Меркосур е опасност за съществени браншове на българското земеделие, счита Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Евродепутатът заяви, че е отправил запитване за формалната позиция на Република България в подтекста на завършването на съглашението на Европейски Съюз със страните от Меркосур, що се отнася до бранш "Земеделие ".

"Предвижда се съглашението да включва поетапно понижаване и елиминиране на митата за необятен набор от артикули, в това число либерализиране на 82% от вноса на селскостопански артикули от четирите страни, членуващи в Меркосур. За значими браншове за България, като производството на говеждо, свинско и пилешко месо, ориз и мед, също се планува поетапно либерализиране на вноса от комерсиалния блок ", показва в питането си Христов.

Той разясни, че в изпратения до него отговор министърът на земеделието и храните Десислава Танева го осведоми, че за България най-уязвим е секторът на пчелния мед.

В одобрената от Министерски съвет българска позиция се споделя още, че въвеждането на квота от 45 000 тона за импорт на пчелен мед в Европейски Съюз от страните от Меркосур би могло да окаже действителен пазарен напън върху цената, на която се изнася българският пчелен мед - (средно 4 $ / кг през 2018 г.). По-голямата част от българския пчелен мед сега намира добър пазар точно в Европейски Съюз - Германия, Полша, Австрия и други

Като различен проблематичен за страната ни бранш е разпознат и този на птичето месо. "България акцентира, че безмитният импорт на 180 000 тона птиче месо съставлява сериозен проблем и означи, че страната ни има въпроси по отношение на контрола, оценката на риска, защитните механизми за земеделските производители и потреблението на планувания от европейската комисия спешен запас ", се споделя още в отговора на министър Танева.

Изпратено е писмо до комисаря по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган с спомагателни въпроси от голяма важност за страната ни, показва тя.
Припомняме, че в края на месец септември, на съвещание на Комисията по земеделие и развиване на селските региони, Иво Христов насочи запитване към Европейската комисия по отношение на ограниченията, които тя планува за отбрана на европейските пчелари при положение на мощен напън от страна на Меркосур, какъвто се чака скоро.

"Кога и по какъв начин може да бъде задействан подобен предпазен механизъм и в случай че няма подобен, какво планува Европейска комисия да отбрани европейските пчелари? ", попита българският евродепутат, уточнявайки, че пчеларите в Европейски Съюз са сложени пред редица компликации, а за огромна част от тези в България това е дребен, само че значим спомагателен занаят.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР