Подценяването на скоростта на топенето на ледовете в Антарктида е

...
Подценяването на скоростта на топенето на ледовете в Антарктида е
Коментари Харесай

Ръстът на морското равнище през XXI век е двойно подценен

Подценяването на скоростта на топенето на ледовете в Антарктида е довело до такава степен, че прогнозите за морското ниво в настоящото столетие подценяват действителния растеж към два пъти, което доста покачва риска от заливане на доста крайбрежни градове на Съединени американски щати и Европа, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Nature.

„ Тези нови оценки могат да се извърнат в злополука за доста градове, ситуирани в низините. Например морското ниво в региона на Бостън може да се увеличи с 1,5 метра в околните 100 години. Но въпреки това, нападателните ограничения по редуциране на парникови излъчвания доста ще понижат риска за внезапно редуциране на антарктическите ледове “, споделя Робърт Деконто (Robert DeConto) от университета на Масачузетс в Амхърст (САЩ).

Деконто и сътрудника му Дейвид Полард (David Pollard) от Пенсилванския университет са стигнали до този извод, като се пробвали да основат прецизен модел на топенето на ледовете в Антарктида и заобикалящите я морета в близкия век.

Както изясняват учените, всички съществуващи през днешния ден климатични модели, описващи този феномен, имат един общ минус – те съвсем не регистрират какъв брой мощно въздейства температурата на въздуха върху топенето на ледовете – съвсем всички съкратени площади на ледници и растежът на морското ниво в тях се изясняват с съмнения в температурите на водата.

В предишното, когато температурите в Антарктида рядко са се приближавали до нулата, методът е бил оневинен – ледът се е топял извънредно изпод, подгряван от топлата вода, а горните пластове на ледниците оставали студени. Днес обстановката се е изменила и учените решили да ревизират по какъв начин топенето на ледовете на повърхността и придвижването на разтопените води през целия хладилник към неговото подножие или морето ще въздействат та процеса на редуциране на ледената шапка.

Както посочили изчисленията на учените, приближаването на температурите на въздуха до нулата или плюсови температури ще оказват „ магичен “ резултат на ледниците, изключително на неголемите находища лед край крайбрежията на морето Рос и Уедъл. Разтопената вода по едно и също време ще подгрява долните пластове лед и ще форсира тяхното размразяване, образувайки мек лед при заледяване, по който ледовете на Антарктида ще се движат по-бързо към океана.

Освен това топенето на ледовете в Антарктида ще се форсира вследствие на това, че топлият въздух ще подгрява морските сегменти на ледниците и ще ги кара да се разчупват на части, което ще разреши на топлата морска вода да подгрява по-големи площи и размери ледове на границата сред морето и ледовете на Антарктида.

Когато учените отчели всички тези фактори в изчисленията за растежа на морското ниво, се оказало, че актуалните климатични модели съвсем двойно подценяват скоростта и мащабите на този развой – по оценките на Деконто и Полард равнището на морето ще нарасне не с 50-70 сантиметра, а с 1,3 метра. Към средата на хилядолетието морското ниво може да нарасне с 12–15 метра единствено от южната полярна шапка.

Но не всичко е толкоз тъмно – успокояват учените. При реализацията на признатите в Париж предходната година отговорности по редуциране на излъчванията сходен пагубен ход на събитията може да е доста по-малък, въпреки че няма и да е нулев.

Бъдещото редуциране на излъчванията, както се надяват Полард и Деконто, още повече ще понижи шанса за топенето на антарктическите ледове, добавя РИА Новости.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР