Поднесете тази Халва за Сирни заговезниНеобходими Продукти● захар - 150

...
Поднесете тази Халва за Сирни заговезниНеобходими Продукти● захар - 150
Коментари Харесай

Халва за Сирни заговезни

Поднесете тази Халва за Сирни заговезни

Необходими Продукти

● захар - 150 г кристал
● мед - 150 г (истински мед, може и захаросан)
● белтъци - 1 бр. (или 37 г)
● сол - щипка
● ядки - 200 г микс (орехи, бадеми, фъстъци)
● вафлени кори

Начин на подготвяне

Подходяща правоъгълна форма - 27/12 см.

Изрязват се две вафлени кори с размера на дъното на формата. Оставят се настрани.

Ядките, може и от един тип, се запичат във фурната на 200 градуса за към 8/10 мин. Изваждат се, охлаждат се и на едро се нарязват. Оставят се настрани.

В касерола се изсипват захарта и медът. Поставя се на слаб котлон да се затоплят.

През това време се разрушава един белтък с щипката сол с миксер до меки върхове, до момента в който стане бляскав и не пада от купата.

Когато е разрушен белтъкът се ускорява температурата на котлона до междинна и се разбърква сместа със захарта, до момента в който стартира да завира.

В този миг се засича времето и се разбърква за тъкмо 3 минути. Медът и захарта ще се трансфорат в гъст, леко карамелен сироп.

Сваля се от котлона, изчаква се 1 минута да се охлади (ако се работи върху керамични котлони, те би трябвало постоянно да се пазят от парещ карамелен сироп. Керамиката не обича карамел)

Започва се още веднъж разбиването на белтъка на ниска степен на миксера, като постепенно на конец се прибавя горещата примес.

Разбиването продължава, до момента в който белтъкът усвои всичкия захарен сироп и усили размера си двойно.

Ще се получи доста гъст крем с карамелен цвят. Толкова става гъст кремът, че стартира да се изкачва по бъркалките. Разбиването е завършило.

Прибавят се ядките и се разбърква пламенно, с цел да се разпределят отмерено. Проявява се самообладание, тъй като сместа е мощно тежка, лепкава и мъчно се разбърква.

Поставя се едната вафлена кора на дъното на формата и от горната страна се разпределя цялата примес. Не е комфортно да се работи със силиконова шпатула, тъй като тя се залепя по сместа, по тази причина употребих естествен нож за сервиране. Заглажда се и леко се притиска. Отгоре се слага другата вафлена кора, притиска се, с цел да се залепи.

В случай, че не се разполага с вафлени кори, се употребява хартия за печене, като леко се намаслява хартията, с цел да не залепва, и се облицова формата, като се оформя по дъното и стените.

Халвата се охлажда на стайна температура за повече от 5 часа. Изважда се от формата и се нарязва на правоъгълни части.

Халвата за Сирни заговезни е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР