Подготовката на колата за сигурно и комфортно пътуване през зимата

...
Подготовката на колата за сигурно и комфортно пътуване през зимата
Коментари Харесай

Монтьор: Много хора не правят това с колата си преди зимата и я съсипват

Подготовката на колата за несъмнено и удобно пътешестване през зимата не би трябвало да се отсрочва или пък да се прави половинчато. Безспорно най-важното е да сменим летните гуми със зимни. При температури под 7 градуса по Целзий каучукът, употребен за летните гуми, се втвърдява и утежнява сцеплението си с пътя. Зимните гуми се вършат от различен каучук, който резервира еластичността си и при ниски температури.

При колите със задно предаване зимните гуми усъвършенстват всеки един детайл от държанието на пътя. Най-осезаемата изгода е при прекъсването и сцеплението с настилката – при зимните гуми то е с над 50% по-добро. При колите с предно предаване разликата не е толкоз осезаема, само че също би трябвало да се употребяват зимни гуми, най-малкото поради по-доброто прекъсване.

Не допускайте грешката да промените единствено две гуми - и четирите са доста значими, със сигурността взаимни отстъпки не би трябвало да се вършат. Имайте поради, че зимните гуми оказват помощ освен при сняг, само че и при дъжд.

Кога да се сменят зимните гуми? Правилото е: когато температурите паднат под 7 градуса по Целзий. За България това нормално е в средата на ноември. Живеещите в София могат да съблюдават и следното предписание: слагане на зимни гуми, когато пуснат парното, а махане - когато спрат парното, т.е. средата на април.

Ако живеете в Смолянска област или на друго високопланинско място, ползвайте зимни гуми до Гергьовден, тъй като постоянно може да бъдете сюрпризирани от късен сняг.

Ако промените гумите малко преди сериозното захлаждане, ще избегнете огромните опашки пред сервизите. Може да ползвате и услугите на мобилни екипи, които идват пред офиса или дома ви.

Летните гуми би трябвало да се съхраняват почистени и подсушени, в мрачно и хладно помещение, надалеч от масла, химикали и киселото зеле. Балконът не е уместно място. Ако са с джантите, можете да ги закачите на стената. Ако са на пода или на стелаж, би трябвало да са легнали. Не слагайте повече от четири гуми една върху друга, тъй като тежестта става огромна и най-долната ще се деформира.

Има и различен вид - да употребявате така наречен хотел за гуми. Там ще се погрижат те да са измити, добре опаковани и на подобаваща температура.

Част от подготовката на автомобила за зимата включва набирането и на следните неща:

1. Лопата за сняг

2. Спрей за топене на стъклата и ключалките

3. Зимна течност за чистачките

4. Спрей за гумените уплътнения на вратите и багажника

5. Стъргалка за лед

6. Аптечка
 С този трик ще спестите доста пари от гориво С този трик ще спестите доста пари от гориво
Както всеки риболовец или ловджия, няма водач, който няма своята история за това по какъв начин е спестявал гориво с неговата кола. Лошото на тези исто...

7. Метличка за сняг

8. Кабели за акумулатора

9. Вериги за гумите

10. Рогозки за подлагане под гумите

11. Торба с пясък или сол
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР