Под палката на маестро Йордан Дафов ще бъде представена богата

...
Под палката на маестро Йордан Дафов ще бъде представена богата
Коментари Харесай

Световноизвестният флейтист проф. Георги Спасов е солист на Симфоничния концерт в Бургас

Под палката на маестро Йордан Дафов ще бъде показана богата музикална стратегия
Държавна опера – Бургас е подготвила трогателен Симфоничен концерт за феновете на класическото музикално изкуство – на 18-и май от 19 часа в залата на Операта, под палката на Йордан Дафов. Именитият маестро дирижира с огромен триумф обичайния Великденски концерт в края на м. април т. год., когато на сцената бяха над 150 реализатори – солисти, оркестър, хор и младите артисти от Детски хор „ Милка Стоева “ с диригент Светла Стоева. В богатата и уравновесена стратегия на концерта в сряда ще прозвучи Увертюра от операта „ Абу Хасан “ от Карл Мария декор Вебер. В историята на западноевропейската музикална просвета името на Вебер се свързва на първо място със основаването на сантименталната немска опера. Второто произведение, което ще бъде изпълнено на 18-и май, ще бъде Дивертименто в Ре мажор от гениалния представител на Виенската класицизъм Волфганг Амадеус Моцарт. В залата на Бургаската опера ще прозвучат и:Унгарска пасторална фикция, опус 26, от австроунгарския флейтист и композитор Франц Доплер, с елементи: Molto andante, Аndantino moderato и Allegro; частиот Сюита №2 в си минор за флейта и оркестър от великия немски композитор от предкласичната ера Йохан Себастиан Бах и „ Медитация “ из операта Таис “ от френския композитор, прочут със своите лирични опери, творил през втората половина на XIX и началото на XX век – Жул Масне. Солист на концерта в сряда ще бъде флейтистът със международна кариера, прочут със своята виртуозност и задълбочена интерпретация на изпълняваните произведения – проф. Георги Спасов.

Заповядайте в залата на Държавна опера – Бургас на 18-и май от 19 часа, с цел да си подарите едно изтънчено музикално-естетическо прекарване!

Билети за двата концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „ Часовника “ /пред хотел „ България “/, както и в мрежата на Grabo и Eventim.

За диригента на Симфоничния концерт – маестро Йордан Дафов:

Йордан Дафов е един от най-емблематичните представители на актуалната българска диригентска школа, прочут като диригент с висока музикална просвета и почитан поради неповторимата си техника на диригентство. Завършва Българската държавна консерватория в София в класа на проф. Константин Илиев. От 1970 до 1971 година като млад диригент взима майсторски клас по разбор, комбинация и хармония при проф. Оливие Месиен в Парижката национална консерватория. През 1966 година стартира като диригент на Варненска филхармония. През 1977 година е артистичен шеф и основен диригент на Бургаска филхармония. В началото на 1981 година става диригент на Софийския филхармоничен оркестър, като по едно и също време с това е и основен диригент на Толбухинския камерен оркестър, който под неговата умела диригентска палка съумява да си извоюва името на един от най-хубавите камерни ансамбли в България. От 1997 до 1999 година е артистичен шеф и основен диригент на Варненска филхармония. Междувременно маестро Дафов води майсторски клас взаимно с Х. Фаберман (САЩ). От ноември 2000 до май 2002 година е шеф и диригент на Софийска филхармония. Познат като диригент във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Прави записи за Българска национална телевизия и БНР, както и за френското и шведското радио и испанската телевизия. Автор е на три симфонии, „ Утринна музика и серенади “ (за струнен оркестър), „ В профил и анфас “ (за огромен симфоничен оркестър), вокална музика за инструментални камерни сформира, театрална музика. Маестро Дафов е притежател на премията „Златен век“ на Министерството на културата. Талантливият и почитан диригент е измежду изявените дейци, отличени за приноса си в развиването на културата и одобряването на националната еднаквост.

Проф. Георги Спасов, флейта /гост/:

Проф. Георги Спасов е един от знаковите български флейтисти, учител и основател на модерната флейтова школа у нас. Роден е през 1948 година в Русе, където приключва Музикалното учебно заведение, а по-късно и НМА в София. Специализира при международно известните флейтисти Аурел Николе и Карлхайнц Цьолер в Залцбург, а по-късно и при Жан Пиер Рампал и Ален Марион в Париж. Дълги години е първи флейтист на Фестивалния оркестър, дирижиран от Емил Чакъров, както и на Симфоничния оркестър на Академия „ Киджана “ в Сиена, Италия. Репертоарът му е богат и многолик и включва творби от всички стилове и столетия. Гастролира с огромен триумф в Англия, Съединени американски щати, Русия, Гърция, Турция, Куба, Япония, Южна Корея, Чехия, Словакия, Полша, Германия, Франция, Италия и други За високи достижения в региона на изпълнителското изкуство през 1986 година получава „ Златна лира “ на СБМТД в България. През 1994 година е поканен за член на журито на огромния Международен конкурс за флейтисти „ Валентино Буки “ в Рим. Член на жури е и на редица състезания у нас и в чужбина. Ръководи майсторски класове по целия свят – Япония, Куба, Гърция, Южна Корея, Турция, Македония, Сърбия, Русия и други Води и взаимни майсторски класове и взе участие в концерти с проф. Андраш Адорян, Филип Пиерло, Давиде Формидзано, Жан-Клод Жерар, Патрик Галоа, Йанг Ми, Тонг Ю, Йанг Хае-Су, както и с първите кларинетисти на Парижката опера и Лондонския симфоничен оркестър Филип Купер и Андрю Маринър. Над 45 години е учител в НМА „ Проф. П. Владигеров ” и НМУ “Л. Пипков ” гр. София, където е обучил стотици възпитаници и студенти. През 2018 година проф. Спасов означи 70-годишния си празник с поредност концерти, един от които и в Добрич – „ Флейтови импресии “ в партньорство с доктор Росица Бояджиева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР