Почитателите на класическата музика и приятели на Националния радиосимфоничен оркестър

...
Почитателите на класическата музика и приятели на Националния радиосимфоничен оркестър
Коментари Харесай

Галина Койчева – вдъхновеният концертмайстор на Националния радиосимфоничен оркестър

 Почитателите на класическата музика и другари на Националния радиосимфоничен оркестър още веднъж ще имат удоволствието да се срещнат с обичаните си музиканти посредством рубриката „ Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР ” в предаването „ Български реализатори ”. Последният час в петъчната вечер на 29 октомври 2021 година е предназначен точно на тях.

В това издание на предаването ще се запознаете с индивида, за който с цялостно съображение може да се каже, че е гръбнакът на симфоничния оркестър, а неговата роля в театралния живот на състава е толкоз значима и първостепенна, колкото и тази на диригента. Това е концертмайстора на националния ни радиооркестър: очарователната, въодушевена и завладяваща със своето театрално наличие и изпълнителско майсторство цигуларка Галина Койчева.

Родена през 1981 година във Варна, пътят на професионалното ѝ израстване минава през музикалното учебно заведение „ Добри Христов ” в родния ѝ град, Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров ” в София и в майсторските класове на Минчо Минчев, Ифра Нийман, Кеворк Мардиросян и Андраш Киш. Нейният неоспорим изпълнителски гений получава справедливо самопризнание и тя е притежател на оценки от влиятелни състезания като „ Светослав Обретенов ”, „ Добрин Петков ”, „ Панчо Владигеров ” и „ Musicians of the new millennium ”.

Като концертиращ реализатор тя е солист на редица български оркестри като Варненска, Шуменска и Бургаска филхармония, Добрички камерен оркестър, Оркестър на Класик ФМ радио, симфоничните оркестри на Пазарджик, Сливен и на БНР, както и на фестивален оркестър Токио. В региона на камерната музика тя се изявява като член на Арт групировка „ Лот Лориен ” (1999-2010), с която гастролира в редица страни в Европа и Азия и издава 4 албума, а от 2005 година е член на трио „ Арденца ”, с което през 2009 година е лауреат на наградата „ Кристална лира ”. Кариерата ѝ на концертмайстор стартира още през 2004 година в „ Junge Donaub Philharmony ” (Германия), а от 2007 година е концертмайстор на симфоничния оркестър на БНР.

 Трио „ Арденца ”

Галина Койчева се утвърждава през годините като един от изявените български реализатори и педагози, а нейното изпълнителско изкуство ще достави същинска естетическа приятност на слушателите на националната стратегия „ Христо Ботев ” в последния час от петъчната вечер на 29 октомври.

Снимки: персонален списък, Янко Димитров, Мартина Маринова, Wikipedia
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР