По време на скорошна публична изява изпълнителният директор на SpaceX,

...
По време на скорошна публична изява изпълнителният директор на SpaceX,
Коментари Харесай

Ето какво бъдеще очаква човечеството с AI, според Илон Мъск

По време на скорошна обществена изява изпълнителният шеф на SpaceX, Илон Мъск, отговори на доста въпроси по разнообразни тематики. Сред тях беше и изкуственият разсъдък и визията на Мъск за въздействието, което ще има върху човечеството в бъдеще.

Технологичният магнат съобщи, че процентът на биологичната просветеност „ понижава всеки месец “ и „ в последна сметка процентът на биологичната просветеност ще бъде по-малък от 1% “. Мъск има вяра, че в бъдеще биологичният разсъдък най-вероятно ще служи като „ поддръжка или буфер за интелекта “ и чака, че множеството от интелекта, който ще господства на Земята, ще бъде дигитален по природа.

Мъск не знае какво тъкмо ще би трябвало да вършат хората, когато това се случи. Той очевидно е уверен, че имаме потребност от изкуствен интелект, който да бъде потребен на човечеството. Той също по този начин означи, че отдавна мисли по отношение на сигурността на AI.

Човечеството не желае „ жесток “ изкуствен интелект и по тази причина е доста значимо, акцентира Мъск, ИИ да бъде допустимо най-любознателен и да търси истината. За да може изкуственият разсъдък да търси истината, той би трябвало да бъде подготвен да споделя истината, твърди предприемачът, даже и тази истина да не е политкоректна. Само в сходен случай, счита Мъск, ИИ ще може да способства за развиването на човешката цивилизация в бъдеще.

Мъск се базира на кино лентата „ 2001: Космическа авантюра “, сниман по сюжета на известния фантазьор Артър Кларк. В този филм, изкуственият разсъдък Хал умъртви целия екипаж от астронавти на галактически кораб; това се случи, тъй като Хал беше заставен да лъже, съгласно Илон Мъск.

„ Това се опитваше да каже Артър Кларк. Не карайте ИИ да лъже.„

Това не е първото изказване на Мъск през последните две години по отношение на нуждата от основаване на същински AI, а не на „ политически правилен “; той има вяра, че актуалната наклонност в основаването на AI (ChatGPT на OpenAI и т.н.) е ориентирана към последното. За да се опълчи на тази наклонност, Мъск сътвори собствен личен стартъп xAI и чатбота Grok, който към този момент е интегриран в X.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР