По време на Нова година и Коледа консумацията на сладкиши

...
По време на Нова година и Коледа консумацията на сладкиши
Коментари Харесай

Учените разкриха кой е най-здравословният коледен десерт

По време на Нова година и Коледа потреблението на сладкиши и печива се усилва доста за мнозина. В тази връзка поражда въпросът: по какъв начин да понижим отрицателния резултат и да изберем най-„ верния “ и здравословен десерт? 

Изследователите се заеха да дефинират изгодите и вредите за здравето от разнообразни съставки за празнични десерти, като проучиха 48 предписания. Резултатите са оповестени в коледния брой на BMJ, оповестява MedicalXpress.

Те изследваха изгодите и вредите за здравето от всеки артикул посредством прегледи на мета-анализи на изследвания, оценяващи връзката сред съответна съставна част и рисковете от гибел или разнообразни болести.

За всяка рецепта те записват съставките и ги разделят на 17 групи: сода бикарбонат; масло; шоколад; сирене и кисело мляко; кафе; яйца; хранителни оцветители, аромати и екстракти; плодове; мляко; ядки; фъстъци или фъстъчено масло; рафинирано брашно; сол; подправки; захар; и растителна лой.

Екипът извърши изцяло търсене на информация, преглеждайки повече от 7000 записа и в последна сметка разпознава 46 прегледа, които правят оценка връзката сред тези съставки и рисковете от гибел или разнообразни болести.

Те откриха 363 асоциации сред съставките и риска от гибел или заболяване, от които 149 бяха статистически значими, в това число 110 (74%), в които групите съставки понижават риска от гибел или заболяване и 39 (26%), които усилват риска.

Най-честите групи съставки, за които е открито, че понижават риска от гибел или заболяване, са плодове (44 от 110, 40%), кафе (17 от 110, 16%) и ядки (14 от 110, 13%).

Но алкохолът и захарта са най-честата група съставки, свързани с нараснал риск от гибел или заболяване.

В последна сметка откривателите дефинират щолена като най-здравословния коледен десерт, идентифицирайки 82 значими асоциации, от които 70 допускат, че групите съставки понижават риска от заболяване.

Рецептата за приготвянето му употребява съставки като масло, бадеми, мляко, стафиди, касис, марципан и подправки (индийско орехче, карамфил), както и портокалова и лимонова кора.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР