По време на финансовите одити през 2017 г. са коригирани

...
По време на финансовите одити през 2017 г. са коригирани
Коментари Харесай

Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети на 5 бюджетни организации, 19 са заверени с резерви

По време на финансовите одити през 2017 година са поправени неточности в докладите на министерства, ведомства, държавни висши учебни заведения и общини за 3.6 милиарда лева Това оповестиха от пресслужбата на държавното ведомство.

Сметната палата одобри Доклад за резултатите от финансовите одити, осъществени през 2017 година, който обобщава изводите и мненията със изводи за заверките на годишните финансови доклади на министерства, ведомства, държавни висши учебни заведения и общини за 2016 година

Значителен брой – 90% от всички финансови доклади, са заверени без запаси (212 становища) или без запаси с превръщане на внимание (56 становища), което значи, че няма основни отклонения от нормативните условия за финансово отчитане. Високият % на този тип заверки се дължи на това, че инспекторите на Сметната палата спомагат да се поправят още по време на финансовите одити отклонения – т.е. неточности и неправилни регистрирания, които изкривяват финансовия доклад. Целта на корекциите е годишният финансов доклад да дава вярна и почтена визия за финансовото положение и резултатите от активността на бюджетната организация, а оттова да бъде и надеждна база за взимане на управнически решения на институционално, районно и национално равнище. В резултат на тези старания на Сметната палата са поправени отклонения във финансовите доклади на бюджетните предприятия за 2016 година общо в размер на 3,6 милиарда лева, което е с 42% повече спрямо поправените отклонения за 2015 година

 pict-gfo-2016-0218-2

Отказана е легализация на годишните финансови доклади за 2016 година на: Държавната организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “, на общините Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови, както и на Софийския университет (за последния към този момент съобщихме).

С запаси са заверени годишните финансови доклади на 4 министерства (Министерство на защитата, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи (секретен), Министерство на труда и обществената политика) и на 15 общини (Белоградчик, Дряново, Долна Митрополия, Кубрат, Завет, Хайредин, Елин Пелин, Самоков, Сопот, Крумовград,  Пазарджик, Хисаря, Стамболово, Ивайловград, Неделино).

Становищата с запаси са най-вече при финансовите одити на годишните финансови доклади на общините, което е знак за незадоволителния им административен потенциал и неефективният вътрешен надзор във връзка с финансовата отчетност.

Най-често установяваните недостатъци при правене на финансовия доклад:

Не се капитализират инфраструктурните обекти, земи, гори и трайни насаждения, активи с художествена и историческа стойност;
Неправилно се осчетоводяват получените и разходвани средства по стратегии на ЕС;
Не се съблюдава задължението за обзор за амортизация на дълготрайните активи и за провизиране на вземанията според от степента на събираемост;
Не се регистрират задбалансово поетите и осъществени задължения и зародилите нови задължения за разноски, условни вземания и задължения;
Не се организира цялостна годишна инвентаризация на активите и пасивите по отношение на правенето на ГФО.

Сметната палата припомня, че положителната финансова отчетност в обществения бранш генерира разнообразни изгоди – дава финансова информация за необятен кръг консуматори, усъвършенства ръководството в обществения бранш, спомага за законосъобразността на обществените действия, покачва доверието на обществото в ръководството в обществения бранш.

В Доклада е оценено положението на рамката за финансово отчитане в България и вероятностите пред нейното развиване.

Сметната палата поддържа приемането на консолидирана рамка за финансово отчитане в обществения бранш, която да размени настоящата сега рамка, състояща се от голям брой общи и самостоятелни инструкции за реализиране на отчетността.

Сметната палата поддържа самодейността за основаване и приемане на Европейски счетоводни стандарти в обществения бранш, с което ще се увеличи качеството и прозрачността на финансовото отчитане в обществения бранш и ще се основат условия за реализиране на по-добро финансово ръководство на публичните запаси и обществения дълг.

Сметната палата ще поддържа напъните на Министерство на финансите за модернизиране на счетоводството в обществения бранш и ще продължава да дава справедлива оценка на степента на развиване на финансовата отчетност.

Финансовите одити са осъществени според Закона за Сметната палата (преди промените, влезнали в действие от 1 януари 2018 г.), спазвайки правилата и процедурите, заложени в Международните одиторски стандарти, Международните стандарти на висшите одитни институции и Наръчника за използване на интернационално приетите одитни стандарти.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР