По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна: Украйна

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна: Украйна
Коментари Харесай

Киев: Хаймарс-ите унищожиха 50 руски склада за боеприпаси

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна:
Украйна разгласи, че нейните въоръжени сили са употребявали артилерийските системи " Хаймарс ", доставени от Съединените щати предишния месец, с цел да унищожат петдесет съветски склада за муниции. Унищожаването на складовете прекъсва съветските логистични вериги и предотвратява опциите им за дейни бойни дейности. Боевете в Херсонска област и в Донбас не престават, като никоя от страните в спора не съумява да реализира решаващо превъзходство, съобщи английското военно разузнаване. Руските военни командири не престават да са изправени пред алтернатива - дали да обезпечават спомагателни запаси за атака в Източна Украйна, или да укрепват западните си позиции в Украйна. Киев чака първите доставки на зърно по силата на постигнатото от Организация на обединените нации съглашение в Истанбул да изоставен украинските пристанища " тази седмица ", съобщи украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. Изявлението разсейва опасенията, че съветските удари по украинското черноморско пристанище Одеса биха попречили на доставките. Ударът по военната инфраструктура в морското пристанище на Одеса не може и не трябва да повлияе на започването на товаренето на зърно съгласно договореностите от Истанбул, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Подробностите по тези и други вести:

Украйна споделя, че е унищожила петдесет съветски склада за муниции благодарение на ракетните системи " Хаймарс "

Украйна разгласи през днешния ден, че нейните въоръжени сили са употребявали артилерийските системи " Хаймарс ", доставени от Съединените щати предишния месец, с цел да унищожат петдесет съветски склада за муниции, съобщи Ройтерс.

В коментар по украинската национална телевизия министърът на защитата Олексий Резников акцентира възходящото въздействие на мобилните артилерийски системи " Хаймарс " за опълчване на съветската инвазия. " Унищожаването на складовете прекъсва съветските логистични вериги и предотвратява опциите им за дейни бойни дейности и масиран обстрел по нашите сили ", съобщи Резников.

Данните, които министърът изнесе, към момента не са доказани от самостоятелни източници, а Русия към момента не е коментирала, прецизира Ройтерс.

Според Резников украинската артилерия е нанесла " прецизни " удари по няколко моста. Той не даде повече обяснения, само че се допуска, че става дума за три моста в окупираната от Русия Херсонска област, където локалните окупационни управляващи оповестиха, че е осъществен обстрел с тези ракетни системи през последната седмица.

Министърът на защитата разгласи също, че Украйна е получила от Германия три противовъздушни оръдейни установки " Гепард ", първите от общо петнадесет, които Киев чака, дружно с няколко десетки танкове " Леопард " .

Русия споделя, че е унищожила няколко системи " Хаймарс ", макар че Украйна отхвърля. В последния си коментар по тематиката от през днешния ден съветското министерство на защитата заяви, че е бил погубен склад за муниции за системите в Хмелницка област, Западна Украйна.

Украинските управляващи неколкократно повтарят, че снабдяването с оръжия от Запада е жизненоважно за техните старания на бойното поле, като акцентират значимостта на системите " Хаймарс " против съветското предимство в бройка и муниции.

Американските ракетни системи имат по-широк обсег и висока точност, за разлика от украинската артилерия от руско време. Русия подлага на критика Съединените щати за изпращането на инструктори, които да обучат украинските сили по какъв начин да употребяват системите " Хаймарс ".

Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, до момента съумя да завладее територии в южната част на страната, до момента в който в това време продължава с артилерийски обстрели на изток.

Англия: Боевете в Херсонска област и в Донбас не престават, никой няма решаващо превъзходство

Боевете в Херсонска област и в Донбас не престават, като никоя от страните в спора не съумява да реализира решаващо превъзходство, съобщи английското военно разузнаване, представено от Ройтерс.

Руските военни командири не престават да са изправени пред алтернатива - дали да обезпечават спомагателни запаси за съветската атака в Източна Украйна, или да укрепват западните си позиции в Украйна, заяви английското министерство на защитата в Туитър.

Министерството добави в постоянния си бюлетин, че на 18 юли английското разузнаване е разпознало оборудване за ремонт на съветски военни транспортни средства покрай Барвинок, в съветската Белгородска област, на 10 километра от украинската граница. В него е имало " минимум 300 развалени транспортни средства, в това число танкове, бронетранспортьори и камиони за обща поддръжка ".

Украйна: Първите доставки на зърно стартират тази седмица

Киев чака първите доставки на зърно по силата на постигнатото от Организация на обединените нации съглашение в Истанбул да изоставен украинските пристанища " тази седмица ", съобщи украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Изявлението разсейва опасенията, че съветските удари по украинското черноморско пристанище Одеса биха попречили на доставките.

" Очакваме съглашението да стартира да работи през идващите дни... Подготвяме се всичко да стартира тази седмица ", съобщи на конференция Олександър Кубраков, който ръководеше делегацията на Украйна на договарянията за зърното в Истанбул.

Украйна предизвести, че доставките ще бъдат наранени, в случай че съветският ракетен удар против Одеса бъде последван и от други, заяви Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски дефинира съботната ракетна офанзива като " безчовечие ", което демонстрира, че на Москва не може да се има вяра да приложи съглашение, реализирано единствено ден по-рано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации.

Украинската войска, представена от публичната телевизия Суспилне, съобщи, че съветските ракети не са засегнали пристанищните хранилища на зърно, нито са предизвикали обилни вреди. Властите оповестиха, че подготовката за обновяване на износа на зърно продължава.

Според украинската войска две ракети " Калибър ", изстреляни от съветски военни кораби, са блъснали зоната на помпена станция на пристанището, а други две ракети са били свалени от противовъздушната защита. В неделя Русия сподели, че силите ѝ са блъснали украински военен транспортен съд и склад за военно съоръжение в Одеса, където се намирали високоточни ракети.

Олех Устенко, стопански консултант на украинския президент Зеленски, съобщи по украинска телевизия в неделя, че Украйна би могла да изнесе 60 милиона зърно през идващите девет месеца, само че в случай че работата на пристанищата бъде затруднена, това може да отнеме до 24 месеца.

Руските удари против Одеса бяха наказани от Организация на обединените нации, Европейския съюз, Съединени американски щати, Англия, Германия и Италия.

Украйна чака Съвместният координационен център в Истанбул за експорт на зърно да проработи от 27 юли

Високопоставен украински държавен представител съобщи, че се надява първата доставка на зърно от Украйна да може да бъде осъществена от пристанището в Черноморск тази седмица, а доставките от другите пристанища, упоменати в съглашението, да стартират до две седмици.

" Смятаме, че през идващите 24 часа ще сме подготвени да работим за обновяване на износа от нашите пристанища ", съобщи заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков на конференция.

Украинската страна е изразила също по този начин очакване, че Съвместният координационен център в Истанбул, който ще дава отговор за доставките, ще бъде подготвен да стартира работа от 27 юли, съобщи ТАСС, цитирайки Васков.

" Надяваме се, че през днешния и утрешния ден вътрешната документи на този център ще бъде създадена и съгласувана и в сряда той ще бъде подготвен да работи в сходство със своята подготвеност ", е споделил той в понеделник пред публицисти в Киев.

По думите на Васков украински представители към този момент са пристигнали в Истанбул, с цел да работят в координационния център.

Според обява през днешния ден в турския в. " Тюркийе " Съвместният координационен център в Истанбул, ще бъде управляван от турски адмирал и ще има състав от общо 20 души - цивилни и военни представители на Русия, Украйна, Обединените народи и Турция.

С посредничеството на Турция и Организация на обединените нации Киев и Москва подписаха на 22 юли съглашение в Истанбул за обновяване на доставките на украинско зърно от черноморски пристанища. Сделката планува установяването на взаимен координационен център в Истанбул, който ще прави инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще подсигурява сигурността на маршрутите.

Кремъл: Ударът по пристанището на Одеса не може да повлияе товаренето на зърно

Ударът на съветските въоръжени сили по военната инфраструктура в морското пристанище на украинския град Одеса не може и не трябва да повлияе на започването на товаренето на зърно съгласно договореностите от Истанбул. Това съобщи през днешния ден пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Ударът " има връзка само с военната инфраструктура. Това по никой метод няма връзка с инфраструктурата, която се употребява за осъществяване на договореностите и транспортиране на зърното. Затова сходно нещо въобще не може и не трябва да повлияе началото на процеса на товарене ", сподели Песков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР