По покана на Областния управител на област Пловдив се проведе

...
По покана на Областния управител на област Пловдив се проведе
Коментари Харесай

Създават работна група за водоснабдяването на Пловдивска и Хасковска област от Каскадата „Доспат – Въча“

По покана на Областния шеф на област Пловдив се организира работна среща, обвързвана с опцията за обмисляне и реализация на централизирана водоснабдителна система за водоснабдяването наобласт Пловдив и област Хасково от Каскада „ Доспат-Въча “.

Присъстваха доктор инж. Илия Зюмбилев – регионален шеф на област Пловдив, Митко Петров – заместник–областен шеф на област Хасково, инж. Галя Бърдарска – консултант на министъра на районното развиване и благоустройството, Владимир Бибов – член на УС на Български ВиК Холдинг, инж. Йордан Чемишев – зам.-ръководител на ПТН на „ ВиК “ ЕООД – Пловдив, инж. Никола Каракехайов – инженер ВиК ръководство във „ ВиК “ ЕООД – Хасково, господин Георги Янев – основен секретар на регионална администрация – Пловдив, Николай Аджеларов – шеф на дирекция АКРРДС ОА – Пловдив и инж. Митко Стойчев – основен специалист в ОА Пловдив.

Областният шеф доктор инж. Илия Зюмбилев срещна присъстващите с значимостта на плана за цялостното стабилно развиване на Южен централен регион, включително и за двата регионални града – Пловдив и Хасково. Уточни, че водоснабдителната система би трябвало да обслужва забележителен брой обитаеми места на територията на двете области. Акцентира на това, че огромна част от водоизточниците на обитаемоте места по поречието на р. Марица имат отклонения в качествата на питейната вода и поради условията на новата европейска инструкция, решаването на проблемите на област Пловдив и област Хасково не търпи отсрочване.

„ Въпросът е отправен до министъра на районното развиване на благоустройството, само че досега няма действително подхванати дейности. Пловдив и районът са най-бързо разрастващите се в страната и с най-хубави стопански индикатори, не може казусът с водоснабдяването да бъде забавян. Проведени са диалози с НЕК, те ще спомагат, към този момент е решен казусът с избора на пункт за водовземане. РЗИ също прецизират, че водата е годна за пиянство. “ – обясни доктор инж. Зюмбилев.

Коментира се, че при възможна реализация на плана, единствено от разход на електрическа енергия ще се икономисват към 2 млн. лв. месечно. Областният шеф на област Пловдив изрази мнение, че при тези параметри планът за водоснабдяване на Пловдив ще се изплати за 10 години и той би трябвало да е приоритет на Министерство на регионалното развитие. Не на последно място следва да се регистрира, че този план ще реши в вероятност качественото и количествено отношение на потребностите от питейна вода за района.

След обширно разискване се взе решение Областна администрация Пловдив да изпрати писмо – искане до министъра на районното развиване и благоустройството с копие до Министър-председателя на Република България за издаване на заповед до 31.01.2024 година по отношение на съставяне на нова работна група със задача правене на техническо задание за водоснабдяване на Пловдивска и Хасковска област от Каскадата „ Доспат – Въча “.

Областният шеф на област Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев съобщи, че ще упорства пред представителите на Министерство на регионалното развитие, плана за водоснабдяването на Пловдивска и Хасковска област да бъде стартират с бързи темпове и пое персонално ангажимент да следи развиването на работната група.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР