По-малко от седмица след решението България и Румъния да не

...
По-малко от седмица след решението България и Румъния да не
Коментари Харесай

Евродепутатът Виктор Негреску: България и Румъния трябва да действат заедно

По-малко от седмица след решението България и Румъния да не се причислят към Шенген, екипът на Euronews Bulgaria беседва с румънския евродепутат Виктор Негреску от партията на европейските социалисти и демократи. Според него най-голяма виновност за отхвърли за банкет има Австрия, която е декларирала прекомерно късно позицията си и не е дала опция за договаряния. Негреску отхвърли да разяснява корупционния скандал със съпартийката му Ева Кайли.  Интервю на Георги Карамфилов от Европейския парламент в Страсбург.

Смятате ли, че Румъния и България станаха жертви на вътрешнополитически проблеми в Холандия и Австрия? Това посочи нашият длъжностен министър-председател Гълъб Донев.

- Мисля, че нашите страни са жертви на националната политика и за жалост с повишаването на популизма и националната изразителност този вид причини стават все по-преобладаващи в доста страни членки. От нас зависи да не ги копираме, да не ставаме популисти, а да покажем на всички в Европа, че сме страни, които могат да дадат позитивен принос за Европейски Съюз, че можем да предложим сигурност на останалата част от Европа и че желанието ни да помогнем на Европа да се развива е методът, по който би трябвало да се работи. И, несъмнено, да се борим против този вид изразителност, която вреди освен на нас, само че и на целия Европейски съюз.

Смятате ли, че механизмът за взимане на решения би трябвало да бъде изменен? Не 100% единогласие, а може би просто нормално болшинство?

- Мисля, че по няколко въпроса би трябвало да преминем от единогласие към болшинство. Например по този въпрос. Не по всички въпроси, а по лист с някои значими основни детайли, по които имаме основната позиция на Европейската комисия, защото в това отношение комисията направи оценка на нашите страни и излезе с правни рекомендации. Така че в тази обстановка можем да използваме болшинство. Разбира се, в това време би трябвало да обсъдим по какъв начин работят договорите и по какъв начин ще действаме на европейско ниво в бъдеще. Надявам се, че ще създадем това напълно скоро. Но без значение от това би трябвало да реализираме задачата си. Ето за какво Европейският съвет може да употребява да вземем за пример този контракт от Лисабон. И да го употребява, с цел да разиска този въпрос на високо ниво, а също по този начин до известна степен да окаже напън върху Австрия, с цел да получим договорката под всякаква допустима форма за нашите 2 народи.

Смятате ли, че би трябвало да има СМЯНА в метода, по който работи ветото?

- Мисля, че би трябвало да обсъдим ветото и формата на ветото. В Европейския парламент тази седмица ще проведем разисквания, с цел да забележим дали ветото може да се ползва без ясни причини, както стана по въпроса за Шенген, или да се изисква правно пояснение на ветото. Мисля, че в границите на настоящите контракти би трябвало да сме сигурни, че ветото не се употребява политически и че се употребява за вярната цел, заради което се нуждаем от правно определение на ветото и Парламентът приканва за това.

И един финален въпрос - какво могат да създадат България и Румъния оттук насетне и какъв брой скоро можем да чакаме да бъдат поправени сторените неточности? 

- Трябва да продължим да обсъждаме този въпрос. Затова би трябвало да използваме всички полемики на европейско ниво, с цел да напомним на всички, че нашите страни би трябвало да бъдат в Шенген. Но също по този начин и да разбираем на всички заинтригувани, че би трябвало да вземем решение и кой и за какво е взел такова негативно решение против нас. Така че би трябвало да оказваме напън, да усилваме видимостта, да използваме всички правни средства, да бъдем единни по тази тематика, само че също по този начин би трябвало да се уверим, че ще получим допустимо най-скоро ДАТАТА за присъединение на двете ни страни. Защото в случай че не го създадем, евентуално тази полемика няма да завърши по-рано от 2025 година

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР