Планът на Русия да проведе Игри на приятелството е политическо

...
Планът на Русия да проведе Игри на приятелството е политическо
Коментари Харесай

МОК обвини Русия в циничен опит да политизира спорта

Планът на Русия да организира " Игри на другарството " е политическо деяние, което нарушава Олимпийската харта, и страните не би трябвало да вземат участие в тях . Това съобщи Международният олимпийски комитет, представен от " Ройтерс ".

Миналата година Русия съобщи, че възнамерява да възобнови многоспортните " Игри на другарството " през 2024 година - 40 години след първото им издание.

" МОК отбелязва, че обратно на главните правила на Олимпийската харта и резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации, съветското държавно управление има намерение да провежда чисто политически стимулирани спортни събития в Русия ", акцентират от Комитета.

" Руското държавно управление сътвори и финансира " Асоциацията за интернационално другарство ", с цел да бъде хазаин на летните и зимните " Игри на другарството ", допълват те.

Решението на Москва от предходната година пристигна, откакто от интернационалните надпревари от федерациите поради съветската инвазия в Украйна, която Москва назовава " специфична военна интервенция ".

през октомври за признаването на районните олимпийски препоръки за окупираните от Русия четири украински области - Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. Комитетът обаче разреши на спортисти от Русия и Беларус да вземат участие в Олимпийските игри в Париж през тази година.
 МОК позволи съветските спортисти да вземат участие на Олимпиадата в Париж под безпристрастен байрак
МОК позволи съветските спортисти да вземат участие на Олимпиадата в Париж под безпристрастен байрак

Спортистите ще могат да вземат участие единствено в самостоятелни надпревари

Те обаче без флагове, химни и емблеми.

Русия възнамерява да организира първото издание на летните Игри на другарството през септември, а зимното издание е планувано за 2026 година в Сочи - мястото на зимните олимпийски игри през 2014 година

" За тази цел съветското държавно управление стартира доста интензивна дипломатическа атака, като изпрати държавни делегации и посланици, както и министерски и други държавни органи, които се обърнаха към държавните управления по целия свят ", показва МОК.

" За да създадат чисто политическата си мотивация още по-очевидна, те съзнателно заобикалят спортните организации в целевите страни. Това е безсрамен опит на Руската федерация да политизира спорта ", безапелационен е Комитетът.

Отбелязва се, че несъответствието на антидопинговата организация с кодекса на Световната антидопингова организация също визира честността на всяко спортно съревнование, провеждано там.

" МОК мощно приканва всички заинтригувани страни от олимпийското придвижване и всички държавни управления да отхвърлят всяко присъединяване и поддръжка на всяка самодейност, която има намерение изцяло да политизира интернационалния спорт ", упорства МОК.
 Русия няма да бойкотира Олимпиадата в Париж
Русия няма да бойкотира Олимпиадата в Париж

Москва обаче смята изискванията на МОК за нелегитимни и несправедливи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР