Петролните фючърси поскъпват рязко с около 3% през късната европейска

...
Петролните фючърси поскъпват рязко с около 3% през късната европейска
Коментари Харесай

Петролът поскъпва с 3% след взривовете в Иран и затваряне на голямо нефтено находище в Либия

Петролните фючърси нарастват внезапно с към 3% през късната европейска търговия след новините за детонации в Иран с доста починали и ранени, което накара търговците на значимата енергийна суровина още веднъж да калкулират заплахата от по-широкомащабна война в Близкия Изток.

Същевременно продължава напрежението в Червено море, където хутите направиха многочислени офанзиви с дронове и ракети против товарни кораби от началото на войната сред Израел и " Хамас " на 7-и октомври, макар че търговците на нефт значително отхвърлиха евентуалната опасност за превозването през основния воден път.

Анализаторите обаче предизвестяват, че евентуални нови огнища могат да доведат до по-широк спор, включващ директно Иран, отбелязва организация Dow Jones news.

Междувременно най-голямото нефтено находище в Либия " Шарара " беше затворено заради митинги, което също оказа помощ за изненадващо внезапното повишаване на петрола през последните часове. Трябва да се има поради, че от това находище могат да се добиват до 300 хиляди барела дневно, като преди началото на митингите се изпомпваха към 270 хиляди барела на ден.

Към 17.20 часа българско време фючърсите на нефт Брент се покачват с 3% към 78,22 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт WTI - с 2,9% към 72,45 $ за барел, заличавайки първичното им утринно поевтиняване с към 1,5% към триседмични дъна надлежно към 74,70 и 69,30 $ за барел.

ОПЕК пък съобщи в сряда, че съдействието и разговорът в границите на формата ОПЕК + ще продължат в интерес на " всички производители, консуматори и вложители, както и международната стопанска система като цяло ".

Страните от ОПЕК + също потвърдиха в изказване своя ангажимент за единение, цялостно доближаване и пазарна непоклатимост посредством Декларацията за съдействие.

Подобно изказване нормално не би било вест, само че откакто Ангола напусна групата ОПЕК, имаше доста диалози и клюки за по-дълбоко разделяне или овакантяване на други страни. С днешното взаимно изказване обаче тези клюки като че ли бяха парирани.

Преди малко пък американското енергийно министерство разгласи, че Съединени американски щати се стремят да закупят до 3 милиона барела създаден в Америка недопечен нефт с доставка през април, с цел да оказват помощ за попълването на стратегическия петролен запас (SPR). Офертите се чакат на 10 януари.

Администрацията на президента Джо Байдън купува постепенно нефт за попълване на SPR, откакто продаде от стратегическите си ресурси рекордните 180 милиона барела през 2022 година, с цел да помогне в битката с високите цени на петрола след нахлуването на Русия в Украйна.

Министерството на енергетика към този момент е изкупил назад към 13,8 млн. барела на междинна цена от 75,63 $ за барел, което е близо 20 $ за барел по-малко, в сравнение с продажната цена през 2022 година, и е ускорило връщането на близо 4 милиона барела от заеми към петролните компании.

В най-голямото в света вместилище за незабавни петролни запаси сега се съхранява към 354,4 милиона барела в подземни солни пещери на четири места по крайбрежията на Тексас и Луизиана, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР