Петдесет и пет учени от 30 страни ще тръгнат на

...
Петдесет и пет учени от 30 страни ще тръгнат на
Коментари Харесай

Експедиция с 55 учени от 30 държави ще изследва Антарктика

Петдесет и пет учени от 30 страни ще тръгнат на експедиция през декември с съветски транспортен съд, с цел да изследват Антарктика три месеца, търсейки отговор на въпросите за резултата на световното стопляне върху района, съобщи Франс прес.

Екипът ще отплава от пристанището на Кейптаун (РЮА) на 20 декември с съветския проучвателен транспортен съд „ Академик Трьошников “. Очаква се научната експедиция да се завърна в РЮА на 18 март 2017 година

„ Учените ще вършат проучвания в редица дисциплини – биология, климатология, океанография, в името на антарктическия район и неговото бъдеще “, оповестиха уредниците на експедицията – първия план на Швейцарския полярен институт, на формалното й показване в Лондон.

След апел към интернационалната научна общественост предходната година, уредниците на експедицията са получили над 100 оферти за проучвателен планове. От тях експертна комисия е одобрила 22.

„ Важно е да проучим по-добре антарктическия район – освен поради неговото запазване, само че и в името на цялата планета. Научният напредък в никакъв случай не е зависил повече от разговора сред разнообразни дисциплини. Например, морската биология разчита на комплицирани математически модели, основани от океанографи “, допълват уредниците.

Сред дейностите, които ще правят участниците в експедицията, са картографиране на китове, пингвини и албатроси, обитаващи Южния океан. Част от учените ще изследват резултата от замърсяването с пластмаса върху хранителната верига и ще учат нейното първо звено, фитопланктона, както и ролята му за регулирането на климата.

Въпреки че дава обещание обилие от открития, задачата няма да мине и без опасности. „ Ако някой от участниците страда от морска болест, тя няма да му се размине. В антарктическия район непрекъснато се развихрят стихии и сигурно няма да ни подминат.

Голямото предизвикателство ще бъде да продължим да работим даже когато корабът се намира посред страховита стихия “, споделя научният координатор на експедицията, британецът Дейвид Уолтън.

„ Промените в антарктическия район са мерило за протичащото се с планетата “, отбелязва шведският бизнесмен, откривател и съосновател на Швейцарския полярен институт Фредерик Паулсен. (БТА)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР