Перспективите за възстановяване от предизвиканото от Covid-19 икономическо забавяне са

...
Перспективите за възстановяване от предизвиканото от Covid-19 икономическо забавяне са
Коментари Харесай

МВФ: Перспективите за икономическо възстановяване са несигурни, особено в по-бедните страни



Перспективите за възобновяване от провокираното от Covid-19 икономическо закъснение са несигурни и неравномерни, като някои нововъзникващи стопански системи и съвсем всички страни с ниски приходи са изложени на риск от по-нисък напредък, съобщи във вторник ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

" Време е да се удвоя напъните, с цел да може търговията още веднъж да бъде мотор на напредък и благоприятни условия ", уточни Кристалина Георгиева на онлайн събитие, проведено от Световната комерсиална организация.

Обемът на световната търговията може да нарасне с 8,5% през тази и с 6,5% през идната година, добави шефът на МВФ.

Според госпожа Георгиева " възобновяване на търговията, в случай че се ръководи добре, може да увеличи растежа и виталния стандарт в развиващия се свят ".

Ден по-рано в просторно изявление за американския онлайн финансово издание Barron`s, Кристалина Георгиева означи, че световната стопанска система е при започване на своето възобновяване, само че най-трудното може би занапред следва, поради нелеката задача на политиците да създадат нужните структурни промени за справяне с икономическите вреди вследствие на коронавирсната пандемия.



" Колкото и ужасна да беше 2020 година, тя може би беше по-лесната част от задачата пред нас ", споделя шефът на МВФ в изявлението.

" Разрешаването на проблемите, оправянето с провалите и прекосяването към по-приобщаващ и зелен напредък - това е най-голямото предизвикателство, пред което ще се надигнем. Трябва да бъдем решителни и да създадем света по-устойчив, тъй като тази пандемия няма да бъде единственото разтърсване, което ни чака в бъдеще ".

През 2021 година, а евентуално и през 2022 година, най-важната икономическа политика ще бъде имунизационната политика, счита госпожа Георгиева. " Една от аргументите, заради които виждаме риск от нескончаем стопански застой, са прогнозите за евентуалния ход на имунизационните акции. Подкрепата за ускорение на процеса на имунизиране е извънредно значима инвестиция за целия свят, изключително за развитите стопански системи ".

Изчисленията на МВФ сочат, че изгодите от имунизацията против Covid-19 ще се равняват на в допълнение произвеждане в международен мащаб в размер на 9 трлн. $ до 2025 година, като 60% от тях ще се завоюват от зараждащите и разрастващите се страни, а от развитите стопански системи - 40 на 100 или 4 трлн. $.

Според Кристалина Георгиева най-сериозната паника във връзка с дълготрайните белези, които причина пандемията, е възходящото неравноправие.

Шефът на МФВ също по този начин означи в изявлението за Barron`s, че мощната подтиква парична и лихвена политика е извънредно значима, като изходната тактика от тези тласъци би трябвало да бъде подхваната с изключително внимание при поетапно отдръпване на поддръжката, съпроводено с прецизна оценка на това, което следва.

Г-жа Георгиева предизвести и за опасности, свързани с натрупването на големи по мярка задължения в международен проект. " Ако ненадейно се стигне до стягане на финансовите условия и се провалим в ръководството на прехода след края на пандемията, ще станем очевидци на съществени разтърсвания ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР