Пазарът преди Великден в Гърция е на празнични обороти, като

...
Пазарът преди Великден в Гърция е на празнични обороти, като
Коментари Харесай

Агнешко е на миналогодишните цени в Гърция, оптимизъм цари сред търговците

Пазарът преди Великден в Гърция е на празнични обороти, като търговците чакат, в това число услугите за пътешестване, кетъринг и настаняване, да надвиши миналогодишните 1,5 милиарда евро.

Що се отнася до себестойността на празничната софра, съгласно първите данни, с които разполага Министерството на развиването, продуктите, включени в тазгодишната " Великденска кошница ", са на същите или даже по-ниски цени по отношение на 2023 година като цената на агнешкото в супермаркетите е на същите равнища като предходната година, т.е. малко под 10 евро за кг. Потребителите могат да намерят агнешко от 9,78 евро до 9,99 евро за кг. Цените на козунаците остават непроменени по отношение на 2023 година, до момента в който цените на яйца и сирене фета са намалели.

Междувременно контролните екипи " разорават " пазара, защото тази година Великден е в границите на летния туристически сезон и увеличеният туристически поток от чужбина също е консуматор на тези артикули. 

Трафикът в супермаркетите се усилва, като потребителите употребяват комбинираните „ Битова кошница “, „ Постна кошница “ и „ Великденска кошница “, с цел да провеждат в точния момент своята празнична софра.

 „ Великденската кошница “ е в действие от 24 април до 4 май, „ Постната кошница “ също е в действие до 4 май. Всъщност  „ Великденската кошница “ е уголемение на „ Домашната кошница “, като се прибавят четири категории храни: агнешко, козунак, кифли и великденски шоколадови яйца и обвързваните с тях артикули.

Според данни на ELSTAT инфлацията при храните е 5,3% през март 2024 година от 8,2% през януари. Тя е надолу с съвсем 3% за два месеца, до момента в който през последните два месеца цените на храните са намалели с 1,2%.

На разположение на потребителите от понеделник 22 април е и „ Кошница на кръстника “, която включва общо 12 продуктови категории: Великденски свещи, играчки /пъзели, кукли, бебешки играчки, електронни и спортни играчки, плюшени животни, музикални играчки, шоколадови яйца и други.

Промените във великденската консумация и питателните привички на гърците отразяват резултатите от изследване на Consumer Goods Retail Research Institute, извършено през март 2024 година с извадка от 800 консуматори от цяла Гърция.

По-конкретно, всяко четвърто домакинство ще пътува отвън  градовете за Великден, фамилните трапези ще бъдат по-малки с повече мерки вкъщи. 40% считат, че ще понижат покупките си, а 34%, че ще ги усилят. 26% считат, че то ще остане непроменено. Прогнозите са, че тази година разноските за Великден на домакинство ще възлизат на 190 евро, 120 евро за хранителни артикули и 70 евро за дарове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР