Пътят над Атлантическия океан е дълъг, но Solar Impulse 2“

...
Пътят над Атлантическия океан е дълъг, но Solar Impulse 2“
Коментари Харесай

Първият соларен полет през Атлантика е факт


Пътят над Атлантическия океан е дълъг, само че „ Solar Impulse 2 “ съумя да се оправи. След прекосяването на океана захранваният от слънчева сила аероплан кацна безвредно в Севиля. Както екипът заяви в Twitter, на машината са й били нужни 70 часа за прехода. Това е първото пресичане на Атлантика със слънчев аероплан.

„ Solar Impulse 2 “ съумя да извърши полет от Ню Йорк до Севиля без междинни кацания. Самолетът е съумял да прекоси дистанцията с към 20 часа по-бързо от авансово плануваното. „ Искаме да представим един нов свят. Свят с чиста технология “, сподели водачът Бертран Пикар в коментар за мотивацията. Бъдещето е чисто и стартира в този момент.

17 хиляди слънчеви кафези

Двамата авантюристи и учени Пикар и Андре Боршберг популяризират възобновимите енергийни източници с обиколката на света на „ Solar Impulse 2 “. Повече от 17 000 слънчеви кафези върху повърхността на летателния уред зареждат с сила електромоторите на едноместната машина от карбонови нишки. Размахът на крилата е 72 метра. Нормалната скорост на полета е към 48 км/ч. При мощна слънчева светлина „ Solar Impulse 2 “ може да удвои тази скорост.

Проектът си е сложил за цел да покаже опциите, които дава слънчевата сила, въпреки че технологията към момента не е огромно използвана във въздушния превоз. Това е по този начин, тъй като енергийната успеваемост на батериите е в пъти по-ниска от тази на керосина, с който се движат самолетите по принцип. Това значи, че аероплан захранван от слънчева сила, не може да транспорти освен това от водача и акумулаторите ( най-малко към този момент ).

Проектът за околосветско странствуване със „ Solar Impulse 2 “ започва през март 2015 година от Абу Даби. След това продължи през Индия и Китай до Хавай. При 8300 километровия полет от Япония до Хавай екипът сложи нов международен връх за съответната права при слънчевите самолети.

При 120-часовия полет тогава се появи щета в батериите. Пикар и Боршберг, които се сменят при полетите в едноместната машина, трябваше да създадат девет месечна пауза на тихоокеанския остров. През април съумяха да осъществят идващия полет от Хавай до Калифорния. С правата от 4300 км „ Solar Impulse 2 “ се оправи за 62 часа.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР