Пътувайки до Хелзинки, непосредствената близост на финландската столица до Талин

...
Пътувайки до Хелзинки, непосредствената близост на финландската столица до Талин
Коментари Харесай

Талин, скритата перла на балтийския бряг


Пътувайки до Хелзинки, непосредствената непосредственост на финландската столица до Талин направи още по-силно желанието ми да посетя и Естония, въпреки и небрежно. Спомням си по какъв начин като дребна, когато дядо ми загатваше някоя от прибалтийските страни, постоянно усещах нотка на удивление в гласа му. И в този съответен случай не желаех да пропущам дадената ми от късата отдалеченост опция.

Фериботът от Хелзинки (по-скоро цялостен круизен кораб) лишава към два часа и цената на двупосочен билет е 50 евро на човек.

Модерната част на Талин в действителност няма доста какво да предложи на посетителите си, само че за сметка на това Старият град е като същинска приказка. За благополучие, изборът на хотели тук е огромен, тъй че излизането отвън рамките му е на практика излишно. Старата част на столицата не е изключително огромна - обходихме я за един следобяд, без да влизаме в музеите, несъмнено. Отчасти тъй като някои от тях бяха затворени, само че основната причина бе, че според мен най-автентичният музей са самите улици. Малки, тесни, покрити със остарял паваж и заобиколени от остарели и красиви здания. Ревал (старото име на Талин) е издигнат сред XIII и XVI в. и крепостната му стена, в огромната си част изцяло непокътната, със своите охранителни кули придава на Талин необикновен сексапил, даже и в мрачното и студено зимно време.

Старата част на Талин е разграничена на две - Нисък град и хълмът Тумпеа, съединени посредством двете живописни улички Pikk jalg и Lühike jalg.

Нашата разходка из града стартира в Ниския град, покрай църквата " Св. Олав ". Някога тази готическа черква от XIV в. е била считана за най-високата постройка в света. В Средновековието кулата й се е издигала на 159 м над земята, а в наши дни - на 124 м. През пролетта и лятото е отворена за посещаване с опция за нанагорнище до висока тераса. Гледката към целия Стар град на Талин сигурно е внушаваща.

След къса разходка се озовахме посред Градския площад - историческият площад в сърцето на Стария град с най-добре непокътнатото в Северна Европа кметство в готически жанр.

Зад постройката на кметството се намира " Олде Ханза " - ресторант и сувенирен магазин в феодален жанр. Със сигурност е най-туристическата алтернатива за обяд, само че прекарването си заслужава. Преди да влезем, общителните " глашатаи " начело ни подариха по една сувенирна монета. Когато показахме монетата на сервитьорката, откакто се настанихме на една дървена маса, получихме като подарък топъл шнапс.

Съвет: " Домашното " им вино е доста положително! А пикантните карамелени блокчета в сувенирния им магазин са неповторими макар странната (на пръв поглед) композиция.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР