Пациенти пътуват стотици километри до София, когато се налага да

...
Пациенти пътуват стотици километри до София, когато се налага да
Коментари Харесай

Пациенти пътуват стотици километри до София заради най-харесвания лаборант от ИСУЛ

Пациенти пътуват стотици километри до София, когато се постанова да им взимат кръв. И всичко това поради лаборант, който те назовават вълшебник. От 32 години Васил Илиев работи в клиничната лаборатория на Университетската болница " Царица Йоанна – ИСУЛ ". Заедно с още 10 лаборанти непрекъснато обслужват над 200 пациенти. Но колкото и благополучен да е от признанието на хората, Васил Илиев с горест признава, че фрагменти в неговата специалност липсват.

На пръв взор наподобява внушително. Но пациентите го разказват като индивида с най-леките ръце.

Васил Илиев, лаборант в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ ": " Не съм нищо по-различен от останалите сътрудници. Просто работата, когато се прави добре, когато си предан за пациентите, се получават нещата ".

Павлина Йосева, пациент: " Случвало ми се е примерно по 7 пъти да ми спукат и на двете ръце вените и най-после да ми взимат от тук. Това е обвързвано с много болежка, която примерно аз на глас няма да се разплача, само че сълзите ми текат, притискам зъби и си знам, че няма различен метод, обаче към този момент знам, че има ".

Първата среща на Павлина и Васил е инцидентна. За рутинни проучвания. Налага се да й вземат кръв.

Павлина Йосева, пациент: " Аз имам доста проблематични вени и по-скоро сътрудниците на Васко имат проблем. За мен също е неприятна страст и неприятно прекарване ".

Не единствено за Павлина, само че и за доста хора взимането на кръв е придружено със боязън, болежка и терзание. Затова при лаборанта идват хора от цяла България.

Васил Илиев, лаборант в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ ": " На тези пациенти с изключение на, че би трябвало да им се обърне внимание, като се изключи че би трябвало всичко да създадем в действителност безболезнено и качествено. Това е единствено айсбергът на нашата активност. Всичко зад паравана, което е, не се вижда, ние би трябвало по този начин да създадем, че да дадем точни резултати ".

Той е най-възрастният в лабораторията, непрекъснато го търсят за препоръки. На денонощие той и сътрудниците му обслужват над 200 пациенти. Притеснен е, че няма млади фрагменти, които да избират работата в болница.

Васил Илиев, лаборант в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ ": " Липсата на фрагменти, тя е повсеместна и споделям да, в нашата болница, няма личен състав и няма да има, тъй като има огромна натовареност. Един млад сътрудник, който приключи, ще избра една частна лаборатория, защото там няма наряди, няма това напрежение, няма ги тези тежкоболни пациенти, които ние работим непрекъснато тук. Така че разбирам ги сътрудниците и е доста мъчно при нас да наберем личен състав от тази позиция ".

А без значение дали процедурата по взимане на кръв е в частна лаборатория, или не отношението към пациентите безспорно може да я направи надалеч по-приятна.

Павлина Йосева, пациент: " Като те огледа с положителни очи и още повече Господ да му е дал и леки ръце и нещата се получават ".

Според Павлина, в случай че досега златните ръце на Васил са търсени единствено в България, то след време ще се прочуят и в чужбина. А, това е допустимо, тъй като Васил стана много известен и в обществените мрежи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР