Първото за България издание на Алиса в Страната на чудесата“

...
Първото за България издание на Алиса в Страната на чудесата“
Коментари Харесай

За първи път в България след 55 години: Сензационно издание на Алиса с илюстрации на Дали

Първото за България издание на „ Алиса в Страната на чудесата “ от Луис Карол с илюстрации на Салвадор Дали влиза в книжарниците. Сензационният план е сбъднат от издателство „ Лист “, което получава правата за репродукциите след близо тригодишни договаряния. „ Изданието е извънредно, поръчахме и специфична хартия за него, която най-вече се приближава до истинската книга “, заяви Гергана Димитрова – основен редактор на „ Лист “.



Томът от 144 страници излиза във формат 16,5 х 23,5 см с твърди корици. Използван е евеликолепният превод на Лазар Голдман, с който няколко генерации читатели са заобичали приключенията на Алиса.



Гениалният сюрреалист основава 12 хелиогравюри – по една към всяка глава на книгата за лимитирано издание, излязло през 1969 година в тираж от 2700 копия. В тях Дали вмъква облици и послания от най-известните си творби.



 

Така да вземем за пример, за Алиса е употребявал изображението от „ Пейзаж с момиче, скачащо навъже “, който символизира загатна за щастливо детство, а емблематичният часовник от „ Постоянството на паметта “ се разтича на чаеното празненство при Лудия шапкар.



Идеята за съчетаването на фантастичния свят на Луис Карол и сюрреалистичните видения на испанеца се ражда в главата на един от редакторите на издателство „ Рандъм хаус “. Ексцентрикът Дали я прегръща с наслада и осъществя в къси периоди. С днешна дата всички подписани от него хелиограврюри са в частни сбирки. Екземплярите от първото издание – също.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР