Първото тримесечие на годината се оказва изключително силно за американските

...
Първото тримесечие на годината се оказва изключително силно за американските
Коментари Харесай

Напук на проблемите американските банки отчетоха исторически рекордна печалба

Първото тримесечие на годината се оказва извънредно мощно за американските банки на инат на проблемите в бранша, които доведоха до банкрут на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank. Общата облага на локалния бранш възлиза на рекордните 80 милиарда $, като едвам 5% от финансовите институции регистрират загуба за интервала януари - март.

Първото тримесечие на годината се оказва извънредно мощно за американските банки на инат на проблемите в бранша, които доведоха до банкрут на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank. Общата облага на локалния бранш възлиза на рекордните 80 милиарда $, като едвам 5% от финансовите институции регистрират загуба за интервала януари - март.

Най-добре представилата се банка е JPMorgan Chase, която е и с максимален размер ръководени активи. Банката оповестява растеж на облагата от 52% на годишна база, като тя възлиза на 11.7 милиарда $ при 6.4 милиарда за същия интервал на предходната година. Както при JPMorgan, по този начин и при останалите, триумфът се дължи основно на комбинацията от високи лихвени проценти по заемите и ниски при депозитите. Малкият брой на просрочванията по заеми, както и разширяващият се пазар на труда, също имат положително отражение върху финансовите им резултати, написа Financial Times.

Проблемите на SVB и First Republic в реалност способстват за положителните доклади на банките. Най-големи печеливши от банкрутите са First Citizens и Flagstar, които купиха надлежно остатъците от SVB и Signature Bank. Придобиването на активи се случи откакто те бяха иззети от регулаторите и продадени с отстъпка през март. Двете банки са виновни за към половината от съвкупните облаги на бранша с помощта на новите активи, които ръководят.
Реклама
" Това бяха най-гледаните известия за облагите на банките от повече от десетилетие, като пазарните участници претърсваха резултатите, търсейки признаци на пукнатини в банковия бранш на Съединени американски щати. Онези анализатори, които търсеха признаци на банковата рецесия, изпитаха огромно облекчение, че не откриха такива ", сподели пред AP Октавио Маренци, изпълнителен шеф на консултантската компания Opimas LLC.

От над 4 хиляди банки в страната единствено 197, по-малко от 5%, регистрират загуби през първото тримесечие, сочат данни на BankRegData. PacWest е най-големия губещ, като кредиторът загуби 1.2 милиарда $ - повече от всеки различен през първите три месеца на 2023 година Миналата седмица банката съобщи, че е наела съветници, които да прегледат нейните стратегически варианти. Silvergate Bank, която загуби 538 млн. $ през същия интервал разгласи, че затваря при започване на март.

Въпреки това има знаци, че големите облаги няма да продължат дълго. Най-големият подобен са съвкупните разноски за лихви на всички банки, които скочиха 10 пъти по отношение на миналата година до 85 милиарда $ през първото тримесечие, съгласно BankRegData. Това се дължи на обстоятелството, че банките трябваше да заплащат по-високи ставки на вложителите, изключително след банкрута на двете финансови институции. " Печалбите наподобяват сносно за първото тримесечие, само че няма да наподобяват по този начин през останалата част от годината ", споделя пред Financial Times Кристофър Уейлън, банков анализатор и началник на Whalen Global Advisors. Той добави, че всеки заемодател е трябвало да увеличи размера на лихвата, която заплаща на вложителите след банкрута на SVB. " Цената на ресурса за банките ще се увеличи доста. Това ще шокира хората ", добави той.

Докато най-големите банки регистрираха мощни резултати, множеството към момента чакат някакво закъснение на американската стопанската система по-късно тази година. Главният изпълнителен шеф на Citigroup Джейн Фрейзър сподели по време на среща с вложители, че въз основата на последните развития банката чака " лека " криза в края на годината. Тя добави, че към този момент се следят и признаци, че потребителските разноски се забавят. Големите банки също обявиха, че не са стегнали кредитирането си след банкрута на двата по-малки съперника - нещо, за което икономистите и вложителите изпитваха терзание, защото банките нормално се пробват да защитят своите салда по време на разтърсвания.
Реклама
Данните, направени от BankRegData, идват от тримесечните доклади, които борсово котираните и частни банки би трябвало да подадат до Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), която се чака да разгласява отчет въз основа на подаването по-късно този месец. Данните оферират ранен взор върху този доклад, който може да е друг, в случай че се създадат корекции преди този момент.
Свързани публикации Американски регулатори ревизират за операции против банковите акции 8 май 2023, 09:17 Високите цени поддържат резултатите на потребителските компании 5 май 2023, 10:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР