Първият спорт, по който се запалва като дете е боксът.

...
Първият спорт, по който се запалва като дете е боксът.
Коментари Харесай

Георги Вангелов, който позлати българската свободна борба на рождения си ден


Първият спорт, по който се възпламенява като дете е боксът. После се опитва и във футбола, взема решение, че избира самостоятелния спорт с повече силови единоборства. Затова най-после се ориентира към битката и през днешния ден е най-изявеният български национал в свободния жанр.

Той е Георги Вангелов и точно на 29-ия си рожден ден завоюва златен орден в категория до 61 кг на влиятелния шампионат по битка в румънската столица Букурещ, в който вземат участие състезатели от 25 страни.

Роденият в Раднево герой оглави представянето на българския народен тим, който завоюва общо 8 медала. Вангелов победи на финала при 61-килограмовите в свободния жанр киргизстанеца Улубек Жолдошбеков с 6:4.

Това е следващо отличие в кариерата на споертиста, който е и военнослужещ. Успехите му стартират през 2010 година със златен орден в категория до 46 кг на Европейското състезание за кадети в Сараево. Година по-късно става международен вицешампион при 50-килограмовите на Мондиала за юноши в Букурещ.
 Българският народен тим по битка на шампионата в Букурещ.
Следват бронзов орден в категория до 60 кг на Европейското състезание за юноши в Скопие през 2013 година и сребро при 57-килограмовите на Европейското състезание до 23 години в полския град Валбжих през 2015 година

При мъжете Вангелов до момента има три бронзови оценки - на Европейското състезание в Рига през 2016 година (до 57 кг), на самостоятелната Световна купа в Белград през 2020 година (до 61 кг) и на Европейското състезание в Будапеща по-рано тази година (61 кг). През 2019 година става и притежател на пояса “Дан Колов ”.

Георги беше единственият български герой в свободния жанр на Олимпийските игри в Токио. Там той стартира с безапелационна победа против алжиреца Абделхак Хербаш в категория до 57 кг, само че по-късно загуби тежко на четвъртфинала от индиеца Рави Кумар.

В дуела за третото място Вангелов отстъпи на Нурислан Санаев от Казахстан с 1:5 точки и в последна сметка приключи на петото място в олимпийския шампионат по битка свободен жанр.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР