Първият конвой кораби със зърнени храни се очаква да потегли

...
Първият конвой кораби със зърнени храни се очаква да потегли
Коментари Харесай

Украйна възобновява износа на зърно

Първият ескорт кораби със зърнени храни се чака да потегли от Одеса откакто възобновяването на износа от Украйна стана допустимо с помощта на посредничеството на Турция.

Конвоят от 16 товарни кораба ще бъде съпровождан от турска фрегата и дронове.

Заради войната в Украйна остават блокирани към 25 милиона тона зърнени храни.

Първият претрупан със зърно транспортен съд ще потегли от пристанището в Одеса в 8.30 ч. през днешния ден, заяви турската частна телевизия НТВ.

Турското министерство на защитата осведоми, че е реализирано единодушие за това след интензивна работа на Съвместния координационен център в Истанбул и извършени диалози на турския министър на защитата Хулуси Акар с министри и съответните страни.

В изказването се споделя, че корабът " Разони ", плаващ под флага на Сиера Леоне, е претрупан с царевица и ще отпътува за Ливан според съглашението, подписано в Истанбул на 22 юли сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища.

Споразумението планува отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не може да бъде изнесено поради продължаващата към този момент шест месеца война сред Русия и Украйна. Отделно в Истанбул е открит Съвместен координационен център, който ще инспектира товарите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР