Първите публикации, напомнящи днешните вестници, се появяват още през Древността.

...
Първите публикации, напомнящи днешните вестници, се появяват още през Древността.
Коментари Харесай

Историята на първия всекидневник в света

Първите изявления, напомнящи днешните вестници, се появяват още през Древността. Така в Рим от 59 година пр.Хр. всекидневно се афишират така наречен Acta diurna, съдържащи сведения за законодателни промени, правосъдни процеси и други политически и военни въпроси.

През 2 - 3 век в Китай измежду дворцовите чиновници се популяризира издаван от държавното управление информативен бюлетин, като тази процедура продължава и през първата половина на 8 век. През 1582 година за пръв път се загатва и за частно издаван бюлетин в столицата Пекин.

Вестниците бързо се трансформират в средство за връзка на хората със света, от тях те научават за събитията, които се случват по целия свят. Въпреки обстоятелството, че през днешния ден те са сменени от мобилни приложения и онлайн издания, печатните издания към момента не са изчезнали.
 Най-старите вестници в света, някои от които още излизат
Най-старите вестници в света, някои от които още излизат

Днес печатните издания са измесени от онлайн медиите, само че към момента се търсят от хората

Първият ежедневник

На 11 март 1702 година стартира да излиза първият в света ежедневник. Той се споделя The Daily Courant, а негов издател и редактор е Елизабет  Вестникът се е състоял единствено от една страница с две колонки и реклами на гърба. В печатното издание са били представяни най-важните новините от Англия и света.
 Снимка 633402
Източник:

Според Молет, която пишела под мъжки псевдоним, всеки вестник би трябвало да показва обстоятелствата и да дава опция на читателите сами да си сформират мнение по тях:

" Всеки създател би трябвало да се въздържа от мнения или догатки, а да показва само обстоятелствата, приемайки, че хората могат сами да мислят ", споделя тя.

Редакцията

Редакцията на първия всекидневен вестник в света се е намирала до известния пъб Kings Arms Tavern на Fleet Street. Тази улица след това става международен център на вестникарите.

Първият вестник в България

Първият български вестник е " Български орел ", издаван от Иван Богоров от 1846 година в немския град Лайпциг. Останалите издания от интервала на Възраждането също се разгласяват отвън България, най-много в Цариград и Румъния, където има обилни български общности.

Сред тях са " Цариградски вестник ", " Гайда ", " Българска дневница ", " Дума на българските емигранти ", " Будилник ", " Знаме ", първият български ежедневник " Секидневний новинар ". Едни от първите български публицисти са Любен Каравелов, Петко Славейков, Христо Ботев и Георги Раковски.
 Най-старият вестник на Чикаго бе продаден за 1 $
Най-старият вестник на Чикаго бе продаден за 1 $

" Чикаго сън-таймс " излиза от 1844 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР