Африканската среща на върха за климата приема „декларация от Найроби“, призоваваща за глобален данък върху изкопаемите горива

...
Първата африканска среща на високо равнище за климата завърши с
Коментари Харесай

Първата африканска среща на високо равнище за климата завърши с призив в сряда към световните лидери да се обединят зад глобален въглероден данък върху изкопаемите горива, авиацията и морския транспорт и се стреми към реформа на световната финансова система, която принуждава африканските нации да плащат повече, за да заемат пари. |

Декларацията, подкрепена от лидерите на континента с население от 1,3 милиарда души – население, което трябва да се удвои до 2050 г. – призовава най-големите източници на затоплящи планетата парникови газове в света и най-богатите страни да спазят обещанията си. Отбелязва се особено неизпълненото обещание за 100 милиарда долара годишно за развиващите се нации за финансиране на климата, направено преди 14 години.

„Никоя държава не трябва да избира между стремежите за развитие и действията в областта на климата“, се казва в декларацията.

Приета единодушно , в изявлението също така се призовава огромното минерално богатство на Африка да бъде преработено на континента, като се отбелязва, че „декарбонизирането на глобалната икономика също е възможност да се допринесе за равенството и споделения просперитет.“

Президентът на Кения Уилям Руто, домакин на срещата на върха , каза, че на събитието са поети ангажименти за 23 милиарда долара.

Срещата на върха се опита да преформулира африканския континент, който има огромни количества чисти енергийни минерали и възобновяеми енергийни източници, като по-малко жертва на изменението на климата, движено от най-големите икономики в света, а повече като решение.

Но инвестициите в континента в замяна на способността да продължават да замърсяват другаде разгневиха някои в Африка, които предпочитат да видят Китай, Съединените щати, Индия, Европейския съюз и други да овладеят своите емисии на парникови газове.

Тези въглеродни пазари са „фалшиви решения“, каза на срещата на върха нигерийски защитник на околната среда, напомняйки рязко, че не всички африканци подкрепят по-богатите страни да използват зелените площи на континента, за да компенсират продължаващото замърсяване у дома.

„Ние отхвърляме насилствените решения на нашата земя“, Присила Ачакпа, основател на Женската екологична програма, каза на участниците в срещата в последния ден на събитието. Тя призова т. нар. „глобален север“ да се „отстрани от перспективата на колониалното минало“.

Срещата на върха е част от подготовката на Африка за следващата конференция на ООН за изменението на климата, която е планирана да се проведе в Дубай през декември.

 

Срещата включва до голяма степен лидери в правителството, бизнеса и гражданското общество, много от тях ветерани от други климатични срещи.

„Преминаването от събитие на събитие не ни оставя много време за конструктивно мислене ”, за да преодолее пропуските, които все още разделят общностите относно най-добрите начини за намаляване на емисиите, каза Саймън Стийл, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата.

Въглеродни пазари, в които замърсителите ефективно компенсират емисиите, като инвестират в инициативи за засаждане на дървета или консервация са по-евтини за закупуване в Африка, отколкото в много други части на света, където схемите са по-стриктно регулирани. Африканските нации търсят по-добра цена, за да помогнат за постигането на собствените си цели за намаляване на емисиите.

На пазара в Африка континентът печели по-малко от 10 долара на тон въглерод. Други региони могат да получат над $100 за същата сума. При търговията с въглеродни емисии един издаден кредит се равнява на 1 тон въглероден диоксид или друг еквивалент на парников газ, отстранен от атмосферата.

Доброволният пазар на въглеродни емисии, който остава доминиращ в Африка, е измъчван от опасения за почтеност и прозрачност. Екологичните групи са загрижени, че е безплатен пропуск, за да продължим да замърсяваме.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР