Партийните листи за националния и за европейския парламент не предлагат

...
Партийните листи за националния и за европейския парламент не предлагат
Коментари Харесай

Скучната кампания може да реши политическата криза

Партийните листи за националния и за европейския парламент не оферират огромни изненади и това е като че ли закономерно. За двата вота на 9 юни няма нова посока, нито е зародила огромна политическа опция, с цел да има изразителен брой нови лица. А и политическият цикъл у нас в последните три години е прекомерно интензивен и кадровата въртележка не може да му насмогне - даже новите политици бързо остаряват.
Досегашните партии все по този начин преобладават
Според проучване на " Галъп Интернешънъл ", направено за Българска национална телевизия в навечерието на старта на акцията, близо 25% от гласоподавателите биха избрали нова политическа групировка. А в изборите в последно време към 1/6 вземат решение за кого да гласоподават в последния миг. Но тези предварителни упования и финални решения не се концентрират върху една групировка, а се разпиляват сред няколко. Особено когато не се е появила вълна на протестен избор, надигаща и по-висока изборна интензивност. Социологическите организации все още предвиждат интензивност от към 40 на 100 за българския парламент и с няколко пункта по-ниска за европейския, тъй като българите, живеещи в страни отвън Европейски Съюз, с дребни изключения не могат да гласоподават за европарламент. Затова и новите обединения като " Солидарна България ", " Левицата ", " Синя София " и " Център " надали имат късмет да преодолеят превъзходството на досегашните парламентарни партии, най-вече някои от тях да прескочат 4-процентовата изборна преграда. За евровота пък тя е по-висока - 5.88% от гласувалите за едно евродепутатско място, при квотата за България от 17 души в Екологичен потенциал. 
Нахалството " един лидер на няколко листи "
И старите, и новите обединения безусловно сплотяват изборите 2 в 1, като съчетават водачеството на листи на свои знакови лица и за националния, и за Европейския парламент. Това е още по-неуважително за гласоподавателите с изключение на обичайното и за този избор водачество на листи в по два изборни региона за народен парламент. Защото след месец отиваме в един ден на два напълно разнообразни избора и гласоподавателят може да избере да взе участие единствено в единия избор, а да се окаже, че този, който е избрал, е решил да отиде в другия парламент. И по този метод да се стигне до замяна на неговия глас.

Още повече, че вотът за Екологичен потенциал прилича мажоритарен заради дребния брой депутати. Това изключително важи за обединения, които ще вкарат единствено един евродепутат или претендентът им е със мощно изразен мажоритарен профил, обиращ гласове от разнообразни обединения. Например Ваня Григорова от " Солидарна България " - в случай че тя избере да стане народен представител от Пловдив, вместо евродепутат, би предала един гласоподавател на Българска социалистическа партия, на " Възраждане " или негласувал до момента, който е желал таман нея да прати в Брюксел/Страсбург, другояче за националния парламент си е дал своя вот за Българска социалистическа партия, " Възраждане ", или въобще не е дал своя вот. 

Още по-неприятни са партийните сметки вид " да не съм капо ". Като да вземем за пример при един напълно евентуален сюжет, в който Даниел Лорер от Политическа партия бъде преместен от третото място в евролистата от Радан Кънев и Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, които са след него, само че са потвърдили мощност с преференциални гласове, и не стане евродепутат - тогава може да се задоволи с българско депутатство, обезпечено му като лидер на листата на ПП-ДБ във Варна. 

При Движение за права и свободи нахалството е още по-голямо - съпредседателят Джевдет Чакъров ще води три листи - за евровота и националните в Разград и Силистра. А другият съпредседател - Делян Пеевски, ще потвърждава, че за пръв път етнически българин може да поведе депесарите в бастиона им Кърджали. За следващ път той оглавява и листата в Благоевград. 
ГЕРБ: Рециклиране и реванш 
ГЕРБ пък освежава листите си посредством преработване – изпадналата от няколкото последни Народното събрание и някогашен ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева ще води с изключение на в Кърджали, и в Пловдив-област. Втора след водача Бойко Борисов в 25 МИР София е някогашната столична кметица Йорданка Фандъкова. И дружно с някогашния ръководител на общинския съвет и сегашен общинар Георги Георгиев, който е лидер в най-големия изборен регион - 23 МИР в София, очевидно ще се бори за реабилитацията  на ръководството на ГЕРБ в столицата и за електорално нахлуване против настоящето ръководство, оказало се де факто в малцинство в общинския съвет, на ПП-ДБ- " Спаси София ". 

В листите на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ няма никакви изненади и замените в избираемите позиции са плод най-вече на отлюспвания. 

Избирателите към този момент са привикнали, че водачеството в по две и три листи (плюс европарламент) е единствено една имиджова игра, която би трябвало да подтикне желанието им да гласоподават, а решението кой, къде и от кое място да влезе си е решение на партийните управления. Игра, граничеща с шмекерия е и това дали някой лидер след това ще откаже да стане народен представител - като Слави Трифонов, който още веднъж води две листи на Има Такъв Народ, както и предходната година - този път в 25 МИР в София и в Плевен, само че отново няма гаранция против избора на холограма. 

Този път обаче тези игри може сензитивно да усилят досадата от изборите, тъй като като се изключи че те към този момент прекомерно зачестиха, другите възможности, които да възпламеняват изборна интензивност, са изчерпани.
Скуката може да даде и късмет
Това към този момент не е безусловно негатив. Гражданите имат шанса по-безстрастно и по-рационално да претеглят кое е по-добро и кое по-малко положително, без да се хвърлят в химери за нови спасители и да търсят чисто нов политически супер артикул. И колкото и скучна и безстрастна да се окаже предизборната акция - със остарели послания и остарели лица, тя може да постави основите на едни по-устойчиви политически настройки, а оттова да докара и до политическа непоклатимост в страната.

Когато гласоподавателите възприемат като своя политическа еднаквост и целеполагане разказите на своите партии за случилото се и вероятното занапред да се случва, без да късат ризи и лудо да търсят ново политическо посланичество, политическата рецесия, в случай че не бъде преодоляна още това лято, най-малко ще се е отместила съществено напред. Защото за гласоподавателите към този момент ще са доста по-ясни отговорите на въпроса може ли въобще и по какъв начин би могло да се конструира идващото ръководство, без да е належащо техните политически представители прекалено да ги лъжат или след това да им се извиняват. 

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР