PARP инхибиторите са противоракови лекарства, които селективно потискат растежа на

...
PARP инхибиторите са противоракови лекарства, които селективно потискат растежа на
Коментари Харесай

Учени разкриха нова функция на ключов белтък – мишена на мощна таргетна противоракова терапия

PARP инхибиторите са противоракови медикаменти , които селективно потискат растежа на тумори с дефицити в потенциала за корекция на ДНК, като биват одобрявани за възходящ брой индикации. По-задълбоченото схващане на механизмите на деяние на PARP инхибиторите, както и на функционалността на тяхната цел PARP1 съставляват гореща тематика в молекулярната онкология .

Учени от лабораторията по геномна непоклатимост и център за съвременна микроскопия „ Sofia Eurobioimaging Center for Advanced Light Microscopy ” към Институт по Молекулярна Биология-БАН (ИМБ-БАН) са част от тринадесет-членен интердисциплинарен екип , разгласил проучване на тематика „ PARP1-DNA co-condensation drives DNA repair site assembly to prevent disjunction of broken DNA ends “ в едно от трите най-престижни списания в света на биологията – Cell (IF: 64.5).

Представителите на седем водещи европейски научни института, измежду които и ИМБ-БАН, показват по какъв начин кондензацията на PАRP1 белтъка задържа краищата на повредена ДНК , с цел да разреши нейната корекция, и по какъв начин инхибиторите на PАRP1, едни от най-мощните модерни противоракови медикаменти (olaparib), повлияват този развой.

Това изобретение хвърля светлина върху ролята на физични процеси като фазовото делене в поправката на ДНК , която пък защищава организма от развиването на рак. Българските членове на екипа изследваха по какъв начин разновидности в PАRP1 трансформират кинетиката му на струпване при ДНК повреди в живи кафези. Изследванията от българска страна са финансирани от Националната Пътна Карта за Научна Инфраструктура към Министерство на образованието и науката и Фонд „ Научни проучвания “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР