Парламентът одобри споразумението за безвъзмездно предоставяне на бронетранспортьори (БТР) на

...
Парламентът одобри споразумението за безвъзмездно предоставяне на бронетранспортьори (БТР) на
Коментари Харесай

Парламентът одобри споразумението за изпращане на бронетранспортьори на Украйна

Парламентът утвърди съглашението за безплатно даване на бронетранспортьори (БТР) на Украйна . Споразумението беше подписано през август 2023 година сред българското вътрешно министерство и украинското министерство на защитата.

" За " изпращането на БТР-ите гласоподаваха депутатите от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), Движение за права и свободи , " ИТН " и ГЕРБ , а " срещу " бяха парламентарните групи на " Възраждане " и Българска социалистическа партия .

Новината идва, откакто през август при посещаване на украинския президент Володимир Зеленски в България беше контрактувано на Украйна да бъдат изпратени 100 БТР-и с отпаднала нужда.

По време на дебатите в сряда депутати от Българска социалистическа партия и " Възраждане " опазиха тезата, че БТР-ите могат да бъдат употребявани в България вместо в Украйна, въпреки това да не се е случвало до момента.

Военният министър Тодор Тагарев , който също беше в залата, отхвърли да разяснява изявленията им и добави, че става въпрос за машини, които до момента са употребявани само в по този начин наречения " Възродителен развой " (1984-1989), който съставлява принудително преименуване и депортиране на българските турци.

" Не разбирам защо е полемиката поради обстоятелството, че към този момент има решение по тематиката и в осъществяване на това решение Министерският съвет внася съглашение, което би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание ", сподели той.

Решението за даването на БТР-ите беше подписано в София на 8 август тази година и в Киев на 13 ноември. То след решение на Народното събрание от юли, съгласно което България ще даде на Украйна бронирана транспортна техника.

В края на юни държавното управление на ГЕРБ и ПП-ДБ на военно-техническа помощ на Украйна в осъществяване на от 9 декември 2022 година

Изпращането на БТР-ите в Украйна беше един от доводите, с които против кабинета на Николай Денков за " неуспех в политиката за национална сигурност и защита ". В сряда той беше.

Русия стартира пълномащабна война против Украйна през февруари 2022 година От тогава множеството се отзоваха на апелите на Украйна за помощ с оръжия, с цел да може да се отбрани против непровокираната съветска експанзия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР