Парламентът на Албания одобри спорно споразумение, подписано с Италия, за

...
Парламентът на Албания одобри спорно споразумение, подписано с Италия, за
Коментари Харесай

Албанският парламент одобри споразумението за мигрантите с Италия

Парламентът на Албания утвърди противоречиво съглашение, подписано с Италия, за създаване на два центъра за задържане на мигранти, избавени в италиански води, съобщи Агенция Франс Прес.


Сделката, която изискваше утвърждение с нормално болшинство, беше призната с поддръжката на 77 депутати от 140-местния парламент, като опозицията бойкотира гласуването.

Споразумението беше наказано от опозиционните партии в двете страни, както и от правозащитни групи, което докара до правосъдно оборване, подхванато от висшия съд в Тирана.

В края на предишния месец Конституционният съд на Албания утвърди договорката, с което проправи пътя за гласуването през днешния ден.

Парламентарното утвърждение пристигна седмици откакто италианските депутати също гласоподаваха в поддръжка на съглашението, като долната камара на Народното събрание поддържа договорката със 155 гласа " за ", 115 " срещу " и двама въздържали се.

Споразумението разрешава построяването на два центъра наоколо до албанското пристанище Шенджин, в които мигрантите ще се записват за приемане на леговище, както и на оборудване в същия район, в което ще бъдат настанени тези, които чакат отговор на молбите си.

Центровете, които ще се ръководят от Италия, могат да одобряват най-много 3000 души по едно и също време, до момента в който чакат решение по молбите си.

Албанската съпротива укори министър-председателя Еди Рама за хипотетичната липса на бистрота на съглашението, като назова договорката " безконтролен и рисков акт за националната сигурност ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР