Париж чертае планове за справяне с планината от дългове чрез

...
Париж чертае планове за справяне с планината от дългове чрез
Коментари Харесай

Франция ще бори дълга с растеж

Париж чертае проекти за справяне с планината от задължения посредством вложения, които да засилят икономическия напредък, противопоставяйки се на всевъзможни опити за нарастване на налозите като средство за ремонт на обществените финанси. 

В бюджета си за 2022-а френският кабинет ще извърши обещанието си да намали корпоративните данъци, които сега са над 33% за някои компании (което е и предизборният ангажимент на президента Еманюел Макрон от 2017-а), и да ги направи 25% за всички компании. Финансовият министър Брюно Льо Мер твърди също, че ще продължи да анулира последователно двойното данъчно облагане. 

Правителството работи и по изчистване на детайлите на дълготрайния капиталов проект в размер на десетки милиарди евро за нови индустриални браншове и за подкрепяне на образованието и на заетостта на младежите.  

" Този бюджет подхожда напълно на трите стратегически избора, които пазиме от началото на президентския мандат: понижение на налозите, стимулиране на вложенията и нововъведенията и поддръжка за французите да намерят работа ", съобщи Льо Мер. 

Френските бюджетни проекти демонстрират по какъв начин европейските страни се пробват да предотвратят внезапните редукции на разноските и данъчните нараствания, които нормално се случват след световна финансова рецесия и, по оценка на критиците, подяждат националния артикул за дълъг интервал от време. 

Льо Мер преценя, че тактиката на Франция към този момент дава резултат, тъй като бюджетните дефицити ще са по-ниски от първичните предвиждания за тази и за идната година с помощта на бързо възстановяващата се стопанска система. Новите прогнози на Париж са за бюджетен дефицит от 4.8% от Брутният вътрешен продукт през 2022-а вместо първичните оценки за 5.3 %.

" Няма да допуснем грешката да консолидираме прекомерно бързо обществените финанси и да убием растежа ", съобщи Льо Мер. Той счита, че е безусловно допустимо да се съвмести връщането към напредък и рационалното оздравяване на обществените финанси.

Вътрешната политика също играе роля в бюджетните проекти, тъй като Макрон би трябвало да отиде на избори през април и е под напън да приключи изключителната парична помощ за стопанската система без да попречва възобновяване. Льо Мер позволява, че дефицитът през 2022-а може да е и над 4.8% от Брутният вътрешен продукт откакто през идните седмици Макрон вземе решение за капиталовите планове и за проектите си за заетостта. 

Френският финансов министър обаче дава обещание, че няма да похарчи всичките доходи от по-високия напредък и част от тях ще отидат за съкращаване на дълга и за попълване на недостига, тъй че той да бъде под първичната прогноза от 5.3 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР