Папа Франциск и президентът на Аржентина Хавиер Милей проведоха първите

...
Папа Франциск и президентът на Аржентина Хавиер Милей проведоха първите
Коментари Харесай

Хавиер Милей и папа Франциск се сдобряват с аржентински бисквити и прегръдки

Папа Франциск и президентът на Аржентина Хавиер Милей организираха първите си публични диалози във Ватикана, където се пробваха да поправят връзките си на фона на взривоопасната икономическа обстановка в родината им.


Милей, демократичен икономист, насочи остри рецензии към своя съотечественик по време на предизборната си акция предходната година, като упрекна папата в политическа интервенция и го назова " имбецил ", който " предизвиква комунизма ".

Но в изявление този уикенд президентът дефинира Франциск, някогашен архиепископ на Буенос Айрес, като " най-важния аржентинец в историята ".

Двамата мъже бяха усмихнати през вчерашния ден по време на къса среща след папската меса в базиликата " Свети Петър " във Ватикана за канонизирането на първата аржентинска светица.

Милеи даде мечешка прегръдка на 87-годишния папа, до момента в който той седеше в инвалидната си количка, която Франциск стартира да употребява през 2022 година поради болки в коляното.

По време на формалната визита във Ватикана през днешния ден Милей даде на папата няколко подаръка, както е по традиция, в това число аржентински бисквити, за които се твърди, че папата обича, съобщи представител на държавното управление, съобщи Агенция Франс Прес.

По време на срещата си президентът и папата - и двамата родени в Буенос Айрес - евентуално ще обсъдят вероятно папско пътешестване до Аржентина.

През ноември Франциск се обади на Милей, с цел да го поздрави за изборната му победа, а президентът на собствен ред помоли Франциск да посети Аржентина.

Папата не се е прибирал в родината си, откогато стана глава на Католическата черква през 2013 година Той е казвал, че би желал да се върне, само че към момента не е точна избрана дата.

Икономическа промяна

Срещата им се организира на фона на разтърсванията в Аржентина.

Избран през октомври върху вълна от яд поради траялата десетилетия икономическа рецесия, Милей стартира масирана икономическа дерегулация с президентски декрет.


Около 40% от популацията на страната живее в беднотия, а инфлацията доближава 200%.

След избирането си Милей девалвира песото, понижи държавните дотации и анулира стотици правила.

Пакетът му от промени обаче попадна в задънена улица предходната седмица, когато Народното събрание го върна в комисия за преправяне, което накара Милей да се нахвърли върху съперниците си, наричайки ги " нарушители " и " предатели ".

През януари Милей изпрати на папата писмо, в което се споделяше, че визитата му ще " докара до реализиране на мир и приятелство за всички аржентинци, искащи да преодолеят раздялите и борбите ".

По време на цялото си папство Франциск се афишира против неравенствата, подбудени от свободните пазари, като приканва за отбрана на най-уязвимите членове на обществото.

По време на неделната литургия, на която бе канонизирана светицата от XVIII в. Мама Антула, Франциск още веднъж насочи апел от името на най-маргинализираните членове на обществото.

" Колко доста страдащи мъже и дами срещаме по тротоарите на нашите градове ", напомни той по време на обръщението си.

Мама Антула, отдадена йезуитска мирянка с рождено име Мария Антония де Паз и Фигероа, е считана за бранител на човешките права от интервала, когато Аржентина е била испанска колония.

Тя е оповестена за блажена през 2016 година

Милей, който направи публично посещаване в Израел, преди да дойде в Италия, пътува с духовния си консултант, равин.

Въпреки че произлиза от католическо семейство, аржентинският президент нееднократно е изразявал очарованието си от юдаизма и учи Тората. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР