Пакистанският премиер Имран Кан приключи четиридневното посещение в Китай в

...
Пакистанският премиер Имран Кан приключи четиридневното посещение в Китай в
Коментари Харесай

Исламабад между Китай, Саудитска Арабия и МВФ в търсене на нов заем

Пакистанският министър председател Имран Кан завърши четиридневното посещаване в Китай в понеделник, без да реализира главната си цел за обезпечаване на китайско финансиране, написа CNBC. Притисната до стената, прекомерно евентуално е южноазиатската нация да няма различен избор с изключение на да се обърне към Международния валутен фонд за второто ѝ избавяне за последните пет години.

 Пакистан ще желае $7 милиарда от МВФ
Пакистан ще желае $7 милиарда от МВФ

Страната може да покрие вноса си единствено до края на годината

Чуждестранните запаси на пакистанската централна банка паднаха под 8 милиарда $ в края на предишния месец, което надали е задоволително, с цел да покрие дължимите суми по държавния дълг до края на годината.

Пекин е един от най-близките съдружници на Исламабад и главен вложител, предоставяйки ѝ 4 милиарда $ през предходната фискалната година, която завърши през юни, съгласно многочислени отчети. Китайският президент Си Джинпинг също е вложил милиарди в построяването на икономическия кулоар Китай-Пакистан (China-Pakistan Economic Corridor, CPEC), представляващ мрежа от транспортни, енергийни, промишлени и селскостопански планове, която свързва пакистанския град Гуадар и китайския район Синдзян.

Решението на Пекин да отсрочи още заеми може да е обвързвано с напрежението от комерсиалната война със Съединени американски щати и затруднените условия на ликвидност след последните операции с юана, по мнение на Сахар Кан, откривател в института Cato. Китайската поддръжка зависи от готовността на настоящето пакистанско държавно управление да сътрудничи при последващи огромни планове.

 Пакистан премисля китайските вложения и други страни могат да я последват
Пакистан премисля китайските вложения и други страни могат да я последват

Тежък удар по амбициозния план на Пекин

Пакистан към този момент получи избавителен пакет от 6 милиарда $ от Саудитска Арабия предишния месец - договорка, която някои виждат като метод за задържане на другари след интернационалния напън върху страната към убийството на журналиста Джамал Хашгоги, погубен в саудитското консулство. Сделката сред двете страни включва 3 милиарда $ поддръжка в задгранична валута за една година и спомагателен заем в размер на до 3 милиарда $ отсрочени заплащания за импорт на нефт.

Целта на Имран Кан е да контракти известна финансова помощ от свои двустранен сътрудник, с цел да може да понижи цената на желаната помощ от МВФ, тъй като без значение от това дали китайците или емиратиците ще окажат спомагателна помощ, на Пакистан ще ѝ се наложи да стартира договаряния за още една избавителна стратегия с фонда.

Още едно усложнение пред Пакистан е възражението на Съединени американски щати за разпределяне на избавителни пакети от МВФ за Исламабад. Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, заяви пред CNBC по-рано тази година, че средствата на МВФ ще спасят главно китайските облигационери или самия Китай, към която е враждебно ориентирана за момента Америка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР