Паабо е дешифрирал генома на неандерталец, изчезналият роднина на съвременния

...
Паабо е дешифрирал генома на неандерталец, изчезналият роднина на съвременния
Коментари Харесай

Нобеловата награда за медицина и физиология отиде при шведския генетик Сванте Паабо

Паабо е дешифрирал генома на неандерталец, изчезналият родственик на актуалния човек. Освен това шведският генетик откри и незнаен до момента тип хоминиди – така наречен „ денисов човек ”.

„ Паабо откри, че транферът на гени от тези към този момент изчезнали хоминиди към Хомо сапиенс е настъпил след мигриране от Африка преди към 70 000 години. Този генен трансфер има физиологичното си значение и през днешния ден, като въздейства да вземем за пример върху метода, по който нашата имунна система реагира на инфекции “, се споделя в изказване на Нобеловия комитет.

Сванте Паабо е един от създателите на дисциплината палеогенетика, която се занимава с проучването на първите хора и човекоподобни типове, благодарение на генетични способи. През 1985 година той пръв в историята извлича генетичен материал от мумии.

Изучавайки ДНК от костен откъс, открит в Денисовата пещера в Алтай, през март 2010 година екипът на Паабо стига до заключението, че в древността е съществувал незнаен до момента тип хоминиди, така наречен „ Денисов човек ”. Това изобретение...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР