П рез почивните дни Министерството на образованието получи щадящите COVID

...
П рез почивните дни Министерството на образованието получи щадящите COVID
Коментари Харесай

Обратно в клас: Щадящите тестове за COVID-19 тръгнаха към училищата

П рез почивните дни Министерството на образованието получи щадящите Коронавирус проби за учениците и към този момент ги разпределя сред образователните заведения.

В София са проведени няколко бази, откъдето шефовете могат да получат тестванията, осведоми. От централен склад тестванията се разпределят в 24 учебни заведения в 24-те столични региона, а оттова ще се разпратят и по останалите образователни заведения.

"До 10.30 – 11.00 часа те би трябвало да бъдат разпределени. След това чакаме декларациите от родителите. Имаме над 80 000 теста ", изясни Красимир Димитров, шеф на "Аварийна помощ и предварителна защита " към Столичната община.

Срокът родителите да решат дали да дадат единодушието си децата им да бъдат тествани, изтича през днешния ден в 12.00 часа .

На този декор училищен синдикати упорстват родителите, а не преподавателите да тестват заран децата. Тяхно изследване демонстрира, че съвсем 90% от учителите не са съгласни да вземат участие в процеса.

"За да се случи по този метод връщането на учениците в клас, има още няколко условия. Нас нищо не ни тормози, само че искахме да сигнализираме обществото, че родители, учители и всички, които ще вземат участие в този развой на тестване, непринудено стават медицински лица. Това няма по какъв начин да се случи със заповед, а става на непринуден принцип ", сподели ръководителят на профсъюз "Образование” доктор Юлиян Петров.

Той уточни, че учителите, които се включват в процеса, ще получават по 50 лева Петров предлага да има избор. Там, където има образувани групи, да се тества в учебното заведение. Но в случай че има опция, тестванията да се вършат у дома.

"Това ще спести на детето обстановка, в която се оказва позитивно пред съучениците си, което пък може да повлияе доста отрицателно на детската психика”, предизвести той.

Вчера от МОН направиха уточнения за тестването на учениците

Според мнението им тестванията би трябвало да бъдат правени в учебна среда по няколко аргументи:

- децата би трябвало да бъдат тествани при идентични условия, с цел да има съпоставимост на резултатите;

- резултатите би трябвало да се регистрират по едно и също време и пред всички, с цел да се сътвори доверие у родителите в прилагания механизъм;

- съгласно напътствията на производителите действителните резултати се регистрират сред 15 и 30 минути, откакто тестът бъде нанесена върху тестовата плочка. Това значи, че тестовата плочка, показана на входа на учебното заведение, не може да удостовери негативния резултат, а ще би трябвало напълно да се разчита на съзнанието на всички родители.

Вижте повече във видеото горе.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР