Отиде си акад. Николай Кауфман – изтъкнат музиколог, фолклорист и

...
Отиде си акад. Николай Кауфман – изтъкнат музиколог, фолклорист и
Коментари Харесай

Почина изтъкнатият музиколог и фолклорист акад. Николай Кауфман

 Снимка: списък Отиде си акад. Николай Кауфман – бележит музиколог, фолклорист и композитор, лоялен откривател с пословична продуктивност и работливост. Наред с това - извънредно непретенциозен човек.

Роден на 23 септември 1925 година в Русе, той израства в Габрово, където попива първите си музикални познания и опит. Завършва Националната музикална академия със специалности тромпет и музикална доктрина. Почти незабавно постъпва в Института за музика към Българска академия на науките, където негов преподавател в теренната работа е огромната наша фолклористка Райна Кацарова. По-късно става част от Института за фолклор при Българска академия на науките. От 1979 година е професор в НМА, а от 2003 година – учен. Носител е на високи оценки. Записал е над 40 000 национални песни и инструментални мелодии. През 1990 година вторият албум „ Мистерията на българските гласове ”, в който са включени три негови авторски песни, завоюва " Грами ". Неговата комбинация „ Безродна булка ”, станала емблематична за фамозния хор, влезе в един от албумите на група „ Ю ту ”.

Теоретичните проучвания на акад. Кауфман, както и неговата теренна работа, са основополагащи за актуалната българска просвета. Работил е в неповторими научни области, измежду които българската многогласна национална ария, фолклора на българските общности отвън границите на страната ни, национални песни при полски труд, погребални недоволства и други Автор е на книги, сборници, студии и голям брой публикации, както и на повече от 2000 хорови песни, 240 оркестрови произведения, музика към танцови постановки, пиеси за пиано. Сред обработките на национални песни са десетки мостри на ашкеназките и сефарадските евреи в България. Той беше и единственият сериозен откривател на тази музика у нас. Дългогодишно е съдействието му с БНР като създател на поредици, отдадени на българския музикален фолклор. Песните му, обичани от реализатори и аудитория, не са напускали репертоара на " Мистерията... ", хор " Ваня Монева ", ансамблите " Филип Кутев ", " Пирин ", Детския радиохор, както и на още стотици професионални и самодейни сформира.

Голяма наслада е да чуеш ария, която е топлила душата ти, по какъв начин топли душите на реализатори и аудитория – обичаше да споделя акад. Кауфман.
С него си отива цяла ера от българската музикална просвета. Поклон пред паметта му!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР