От Варна до другия край на света и обратно. Това

...
От Варна до другия край на света и обратно. Това
Коментари Харесай

Разкази от първо лице за експедицията на българския кораб Св. Св. Кирил и Методий до Антарктида

От Варна до другия завършек на света и назад. Това беше пътят на военния научноизследователски транспортен съд “Св. Св. Кирил и Методий ”. Плавателният съд мина през бурните води на Южния океан, около ледници и айсберги и приключи сполучливо своето историческо второ корабоплаване до полярната ни база на остров Ливингстън в Антарктида. Корабът потегли на 8 ноември предходната година от Морската гара във Варна, с цел да се завърне вкъщи след близо 5 месеца. Вижте страстите от посрещането на кораба и екипажа му.



Научноизследователският транспортен съд “Св. Св. Кирил и Методий ” беше посрещнат с боен обред. След близо 5-месечна експедиция до българската база на остров Ливингстън на ледения континент, корабът се завърна вкъщи.



Екипажът беше поздравен за сполучливо изпълнената задача. Корабът се употребява и с образователна цел. По време на експедицията до Антарктида своята плавателна процедура изкараха четирима курсанти от Висшето военноморско учебно заведение във Варна.

" Преживяванията, които почувствах през всички места, моментите с екипажа бяха в действителност невероятни, незаменими ", сподели курсант Анна Стоянова.

" Това беше нещо вълнуващо, нещо ново за мен. Реших да се тествам дали ще мога да го устоя, по какъв начин иска ми се отрази за бъдещата ми кариера ", означи курсант Любослав Лефтеров.

Практика на кораба в европейски води имаха и бъдещи военни лекари на България.

" Първоначално хубавото беше, че не ми става неприятно. Това е огромният проблем първите няколко дни. С всичко останало беше много забавно. Доста се запознахме със самия материал, като документи, по какъв начин да оказваме помощ на персоналния състав ", съобщи курсант-мичман Адриана Балтанова, 5-ти курс боен доктор.

" Горд съм, че бях с Вас, горделив съм, че сме дружно тук, горделив съм, че колкото сме тръгнали, толкоз се и връщаме. Няма никой, който остана там вечно. "



След дългото корабоплаване, време е за заслужена отмора. Военните моряци бяха посрещнати от фамилиите си и от другари. Сред най-щастливите бяха моряците, които с неспокойствие чакаха да прегърнат децата си.



" Преминавайки през пролива на Дрейк беше много динамична средата, много рисково. Но най-тежко изпитахме в залива Баия Гранде, това е преди остров Огнена Земя, плавайки на юг, в териториалните води на Република Аржентина, където от Патагония имаше много мощни ветрове, които връхлетяха кораба ", описа капитан II сан Николай Данаилов, пълководец на НИК “Св. Св. Кирил и Методий ”.

32-ата експедиция на българските полярници завърши сполучливо. Беше издигната съвременна научна лаборатория наоколо до българската база, а за осъществяване на задачата нашият транспортен съд транспорти на борда си повече от 70 тона материали.

" Безспорно България има своето място в международния океан и освен това, изключително след втората задача, България се утвърждава, като една от лидиращите нация в научните проучвания на Антарктика ", съобщи флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.



По време на престоя си в Антарктида, българските моряци събраха и последните боклуци, насъбрани в базата за последните 30 години.

" Някъде към 20 тона боклуци се връщат от базата и нашата база сега дава отговор на всички най-прецизни условия за екологична работа на Антарктида, тъй като не остана грам скраб и някакъв боклук, което би трябвало да се прави, с цел да се резервира този континент чист и за идващите генерации ", акцентира проф. Христо Пимпирев, ръководител на Българския антарктически институт.

Екипажът и корабът ни участваха и във значими дипломатически задачи.

" Но най-трогателно беше визитата ни в Комодоро Ривадария, където 5 хиляди души се редяха на опашка да посетят българския научноизследователски транспортен съд. Всеки един ще носи в сърцето си загатна за един български транспортен съд, който е пристигнал в Патагония, в другия завършек на света с българското знаме ", добави проф. Пимпирев.

Плаването на кораба мина безаварийно. Предстои му дребен ремонт.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР