,,От това, което се вижда, медиите са на върха на

...
,,От това, което се вижда, медиите са на върха на
Коментари Харесай

Икономист: Забраната на рекламата на хазарт ще доведе до над 400 млн. лв. щета за бюджета

,,От това, което се вижда, медиите са на върха на айсберга. В момента огромна част от хазарта – над 50%, е онлайн хазарт, зад него стои доста огромна IT част – инженери и програмисти; настрана изобретателна промишленост, част от основаването на мултимедийните материали; имаме дистрибуция и канали.``

Така икономистът Васил Караиванов разяснява препоръчаните промени в Закона за
хазарта.

„ Щетата ще бъде директно за бюджета от налога, който е за хазартните игри, плюс в допълнение Данък добавена стойност. 200-300 млн. лева загуба единствено до края на годината”, предизвести той.

„ Необяснимо ми е. В година, в която се борим да се стигнат равнища на стопанската система и инфлацията, с цел да се влезе в еврозоната. Имаме казус – от през днешния ден за на следващия ден, без опция за дълготрайна бизнес прогноза”, акцентира специалистът.

Колегата му Михаил Кръстев счита:

„ Очевидно всичко това се прави в подтекста на идната предизборна акция.”

„ Помним какво се случи 2018 година с рекламата на лотарийните игри. Политиците постоянно си намират жертва, която да нападат и да кажат, че те са нужни за развиването на обществото. В законопроекта, препоръчан от ГЕРБ и Движение за права и свободи, в оценката на въздействието е записано, че няма вреда върху бюджета. Това е тотално погрешно. Над 400 млн. лева ще бъде вредата, в случай че този бранш спре да съществува и да внася данъци”, акцентира икономистът.

Кръстев посочи, че международната наклонност е, че професионалният спорт извънредно доста разчита на приходите от спортни
залагания. „ Трябва да се разграничат нещата – приказваме ли за игрални зали, за които към този момент има форма на надзор за хазартно подвластните лица. След известни дейности на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи внезапно този пазар се разви. Това е натурален развой, на който не би трябвало страната да се опълчва, тъй като тя печели от него.”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР