От тази вечер ще започне ново повишение на речните нива

...
От тази вечер ще започне ново повишение на речните нива
Коментари Харесай

Хидролог предупреди: Идва голяма вода по р. Марица

От довечера ще стартира ново покачване на речните равнища в страната. Такава е прогнозата на дежурния хидролог в Националния институт по метеорология и хидрология инж. Георги Кошинчанов. Днес и на следващия ден речните равнища в страната ще са в развой на намаляване като се изключи реките западно от р. Огоста (р. Тимок, р. Тополовец, р. Войнишка, р. Видбол, р. Арчар, р. Скомля, р. Лом и р. Цибрица), където към момента ще има покачвания на водните равнища, в резултат на снеготопене.

 От вечерните часове на 12 март и на 13 март още веднъж ще стартира развой на покачване на водните равнища на реките в страната, като по-съществени ще бъдат покачванията на водните равнища в Дунавски и Източнобеломорски водосборен басейн и в горните и междинни елементи от водосбора на р. Струма. През нощта на 12 против 13 март има възможност за поройни наводнения вследствие на интензивни превалявания и снеготопене (там където към момента съществува снежна покривка) във водосборите на р. Тополовец, р. Войнишка, р. Видбол, р. Арчар, р. Смокля, р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Вит, р. Осъм и във водосбора на р. Янтра - във водосбора на притока ѝ р. Лефеджа, в горните елементи от водосбора на р. Тунджа (около и над бент. Жребчево), в горните и междинни елементи от водосбора на р. Струма.

- Водното равнище на р. Марица при гр. Пловдив има възможност да премине над жълтия предел за предизвестие през нощта на 13 против 14 март.

- Водното равнище на р. Сазлийка при с. Гълъбово е над жълтия предел за предизвестие и се чака да се задържи към и над него в идващите 5 дни.

- Водното равнище на р. Марица при гр. Харманли има възможност да доближи жълтия предел за предизвестие през нощта на 14 против 15 март.

- Водното равнище на р. Марица при гр. Свиленград има възможност да доближи жълтия предел за предизвестие в утринните часове на 15 март.

- Водното равнище на р. Мочурица при с. Чарда е минало под жълтия предел за предизвестие и ще се задържи под него в идващите два дни. От обедните часове на 13 март се чака ново покачване на водното равнище на р. Мочурица и има възможност за малко да премине над жълтия предел за предизвестие на 14 март.

- Водното равнище на р. Тунджа при гр. Ямбол към момента е над жълтия предел за предизвестие като все още се намалява. От 13 март се чака ново покачване на водното равнище на р. Тунджа и на 14 март водното равнище още веднъж ще премине над жълтия предел за предизвестие и ще се задържи над него до сутринта на 16 март.

- Водното равнище на р. Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия предел за предизвестие и ще се задържи над него до вечерните часове на 12 март. От 15 март се чака да стартира ново покачване на речното равнище и във вечерните часов се чака още веднъж да доближи оранжевия предел за предизвестие. - Водното количество на р. Черна при гр. Смолян има възможност да премине над жълтия предел за внимание в утринните часове на 13 март.

Източник: Фокус
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР