От портиер и служител в McDonald`s Шиън Куърк стига до

...
От портиер и служител в McDonald`s Шиън Куърк стига до
Коментари Харесай

Българската любов на британския Twitter писател

От пазач и чиновник в McDonald`s Шиън Куърк стига до над 900 хиляди почитатели в Twitter, измежду които и Илън Мъск. Той написа забавни обстоятелства за международното изкуство, просвета, история и архитектура. България участва постоянно в изявленията му, а една от фантазиите му е да издаде книга с преведени на британски стихотворения на български поети.
Лондон - Сараево - Истанбул - Пловдив. Това е маршрутът, който британецът Шиън Куърк пропътува за по-малко от една седмица, с цел да се срещнем в обичания му град в България. Намираме се в библиотеката на Хуманитарната гимназия " Св. св. Кирил и Методий ", преди този момент Пловдивска мъжка гимназия. Мястото не е инцидентно. Тук са учили редица възрожденци, общественици и създатели, измежду които и Димчо Дебелянов - обичаният български стихотворец на Шиън, превел на британски над 20 негови творби.

Срещаме се сутринта, само че той към този момент е разгласил в профила си в Twitter дневната порция забавни обстоятелства за международното изкуство, просвета, история и архитектура. " Всеки ден би трябвало да пиша, без значение какво се случва ", безапелационен е Шиън Куърк. Именно това чакат и над 900-те хиляди души, които следват Доскоро измежду тях беше и новият притежател на платформата Илън Мъск. " Често пиша и забавни обстоятелства за България, а до момента няколко души са ме питали дали не съм българин и каква ми е връзката със страната ", споделя той. Връзката е една - любовна история с българка отключва и любовта му към България.
В началото бяха църквите
Шиън Куърк израства в Бриг - дребен град в Северна Англия с население под 6 хиляди души. " Сутрин чувах овцете, а стаята ми гледаше към пасището. Намира се по средата на нищото, никой не върви там, даже британците не пътуват в тази посока ", споделя той. Подобно на всяко малко населено място и в Бриг няма доста развлечения за младежите. Множеството изоставени църкви в региона със своята тайнственост обаче притеглят вниманието на Шиън и приятелите му и те стартират да ги учат. Именно по този начин се заражда ползата на младия британец към архитектурата, културата и историята, а след това знанието за църквите от тийнейджърските му години ще изиграе съществена роля в натрупването на хиляди почитатели в Twitter.
Реклама
Шиън напуща дребния град на 18 години и стартира да следва право в Университета в Дърам, въпреки през цялото време да знае, че няма да бъде юрист. Специалността обаче е още една опция за научаване на забавни обстоятелства и струпване на научен опит. Университетът е и повода да срещне българката Виктория Захариева, която отключва любовта му към България и голям брой пъти посещават дружно страната. След като приключва право, той е определен два следващи мандата за ръководител на студентския съвет във Van Mildert College.

Ковид обаче прекатурва университетския му живот. Освободил председателското място, Шиън продължава да работи в университета, само че към този момент като пазач с 12-часови смени, които употребява за четене и писане на поеми и разкази. " Приятелите ми отпътуваха в Лондон да бъдат юристи, консултанти и финансисти, а аз бях пазач. Исках да изчакам верния миг, да не прибързвам, знаех, че ще пристигна времето, когато ще намеря какво желая да върша ", споделя той. Този миг обаче се забавя и Шиън стартира да кандидатства за разнообразни работни позиции. Наемат го като част от личния състав по поддръжка в McDonald`s.

В търсене на своето предопределение Шиън Куърк кандидатства да учи кино и се записва в армията, като минава през целия развой по асортимент. През тези години той надгражда и интереса си към България. Започва да учи български за да може да поддържа връзка с приятелката си и фамилията й на родния им език. Няколко пъти посещава страната, а Пловдив остава в сърцето му.

Всеки път обаче, когато се връща в Англия, се усеща незадоволен от работата си. До началото на 2022 година, когато взема решение да рискува и напуща McDonald`s. Това, което не се е трансформирало в годините, е вълнението му по тематики, свързани с просвета, изкуство и архитектура, и въпреки да не е експерт, взема решение, че може да възпламени и други хора посредством онлайн уроци. " Въпросът беше по какъв начин да стартира да натрупвам възпитаници и да се популяризирам. Тогава мой другар ми предложи да си направя Twitter акаунт, където да пиша по тематиките, които ме вълнуват, а хората, на които им харесва, да се записват за уроците ми. Вложих цялата си сила в него. Знаех, че би трябвало да направя нещо в този момент, нямаше повече да очаквам ", споделя Шиън. Затова и кръщава профила си в мрежата The Cultural Tutor (Учителят по култура).
Шиън Куърк израства в Бриг - дребен град в Северна Англия с население под 6 хиляди души Фотограф: Владислав Христов Реклама
Първата му обява в Twitter е на тематика, която той добре познава - църквите и епохата на построяването им на база формата на прозорците. " Седмица по-късно имах хиляда почитатели и нито един записал се възпитаник за онлайн уроци. Фокусирах се върху Twitter, а за монетизирането му започнах да развъртвам и нюзлетър с концепцията в един миг да стане заплатен ", споделя той.
Апогей на обществената мрежа
Абонатите му в Twitter и за нюзлетъра се натрупат бързо. За няколко седмици те стават над 15 хиляди Една вечер Шиън обичайно написа пост в профила си, този път за прагматичността в минималистичния дизайн. На сутринта открива, че над 500 хиляди души са го харесали, а клиентите му са скочили до 100 хиляди " Нямам никаква визия по какъв начин стана по този начин, интернет и логаритмите са необичайно нещо ", споделя той. Все отново обаче има пояснение за известността на профила му. " Twitter е цялостен с хора, които се пробват да ти продадат или популяризират нещо. Моето наличие дава забавно познание на хората, без да желая нищо в подмяна. "

Тогава взема решение да опита да монетизира нюзлетъра си и го прави заплатен - по 10 паунда на месец. " За първи път изкарах пари, правейки това, което ме вълнува, беше доста специфичен миг за мен. " Тогава професионалният му път приема нов поврат. Впечатлен от изявленията му в Twitter, през юли тази година с него се свързва американецът Дейвид Парел - създател на компанията за курсове за креативно писане Write of Рassage. " Дейвид ми сподели: ще ти направя оферта, която звучи прекомерно хубаво, само че да знаеш, че е същинска. Предложи да ми заплаща колкото пари нуждая се, с цел да пребивавам добре, единствено и единствено да продължа да пиша. Целта му е да подкрепя млади създатели, до момента в който натрупат задоволително публика, с цел да могат да се устоят сами ", споделя Шиън. Така Дейвид се трансформира в негов спонсор с тази разлика, че не желае нищо в подмяна. В резултат на това той прави нюзлетъра си още веднъж безвъзмезден.

Към момента, а нюзлетъра му получават над 500 хиляди души. Сред почитателите му в обществената мрежа има и доста известни персони, а за малко един от тях е и Илън Мъск. Той няколко пъти е коментирал негови постове, а след забавен роман за историята на шрифтовете Шиън става един от дребното хора, които Мъск следва във към този момент личната си мрежа. " Беше полуда, само че сигурно ми оказа помощ с известността. Получавах известия от хора, които ме молеха да предам известията им на Мъск. " Два месеца по-късно обаче той към този момент не е част от листата с почитатели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР