От години наред човечеството консумира и изхвърля повече продукти, отколкото

...
От години наред човечеството консумира и изхвърля повече продукти, отколкото
Коментари Харесай

Как кръговата икономика помага на планетата?

От години наред човечеството употребява и изхвърля повече артикули, в сравнение с планетата може да поддържа. Според учени кръговата стопанска система може да помогне за опазването на околната среда, само че какво в действителност съставлява тя и какви са преимуществата й? Специален материал на DW дава отговори.
Как работи кръговата стопанска система?
Така наречената линейна стопанска система сега господства в света. Продуктите се създават от първични материали и се употребяват единствено за къс интервал от време, преди да се трансфорат в отпадъците. След това би трябвало да се извлекат нови първични материали и процесът стартира още веднъж - с огромни разноски за околната среда.

Кръговата стопанска система прекъсва този цикъл. Продуктите са проектирани да устоят и елементарно да се ремонтират. В края на живота си те се рециклират, доколкото е допустимо, тъй че техните първични материали да могат да се употребяват наново за нови артикули. Например, нова стъклена бутилка може да бъде направена от счупените части на друга. Това понижава отпадъците и излъчванията и икономисва пари и запаси.

Принципът на кръговата стопанска система може да се приложи към всички индустриални процеси и да стане още по-щадящ за климата, в случай че се зарежда от възобновима сила.
Какви са изгодите от преработването?
Принципът на кръговата стопанска система не е нов. В продължение на епохи продуктите се употребяват допустимо най-дълго по целия свят и малко се губи. Едва през почти последните 150 години продуктите се трансформират в такива за еднократна приложимост, защото индустриалните процеси са индустриализирани.

Кръговата стопанска система обаче към момента процъфтява през днешния ден измежду доста обичайни общности и в браншове като органичното земеделие, където екскрементите са натурален тор за развъждане на храна.

Архитектите в доста страни също от ден на ден се концентрират върху локални и устойчиви строителни материали, като да вземем за пример потреблението на дърво вместо цимент, който поврежда климата. Има също подтик към реновиране на здания, с цел да се удължи тяхната приложимост и да се употребяват наново суровините строителни материали, когато би трябвало да бъдат разрушени.

Много материали, в това число стъкло и метали, могат да бъдат рециклирани съвсем без загуба на качество. Хартията може да се употребява наново до 25 пъти. Пластмасата, въпреки това, нормално не е лесна за преработване, защото постоянно се смесва с други материали и съдържа нездравословни химикали.

Рециклирането също може да понижи излъчванията. Например, в тази ситуация с металите, преработването на алуминий икономисва към 95% от силата, нужна за ново добиване от руда.
Какво значи кръговата стопанска система за потребителите и промишлеността?
Изграждането на кръгова стопанска система изисква подкрепящи политики, присъединяване както на потребителите, по този начин и на промишлеността.

Потребителите могат да повлияят, като разделят отпадъците си, с цел да подкрепят процеса на преработване и купуват артикули, основани да устоят и създават малко боклуци. Например, яке с положително качество, направено от вълна или памук, може да е по-скъпо от такова, употребяващо материали, получени от пластмаса, само че ще можете да го носите по-дълго и е по-лесно за преработване. И за разлика от пластмасовите боклуци, естествените нишки могат да бъдат компостирани, без да вредят на околната среда.

Индустрията може да играе огромна роля, като създава артикули по метод, който пести запаси и сила — за предпочитане без токсични химикали, които пречат на повторната приложимост. Например, мобилните телефони могат да бъдат създадени по подобен метод, че батериите и другите елементи да могат елементарно да се сменят. И в случай че преработването се вземе поради в самия дизайн, тогава златото, редкоземните детайли и други първични материали могат да бъдат по-лесно възобновени от устройствата и наново употребявани.

Преходът към кръгова стопанска система обаче също по този начин изисква от държавните управления да основат подкрепящи правни рамки и политики. Все повече страни и компании в този момент предизвикват преработването, избягването на отпадъците и добре премисления дизайн на системи и артикули. Това също е от изгода за стопанската система и може да сътвори към 6 милиона нови работни места по света до 2030 година

 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР