От древни времена в приказките на различни народи са живели

...
От древни времена в приказките на различни народи са живели
Коментари Харесай

Има ли хора -амфибии?

От антични времена в приказките на разнообразни нации са живели легенди, епоси и митове за странни същества, живеещи във водата, наподобяващи хора на външен тип. При античните гърци това са били тритони и сирени, измежду славяните - русалки, измежду западноевропейците - морски девици, измежду арабите - жители на морето, измежду келтите - коприни и други

В антични летописи и корабни дневници има голям брой препратки и описания на видяни човешки риби. На 15 юни 1608 година британският мореплавател Хенри Хъдсън записал в корабния си дневник, че моряците на кораба му дълго време следили морска госпожица да плува до кораба.

Англичанинът Ричард Уитборн написа, че през 1610 година той и неговите моряци видели морска госпожица край крайбрежията на Нюфаундленд. Моряците спуснали лодката и се пробвали да заловен съществото. То не избягало, а се доближило и хванало лодката. Изплашените моряци я прогонили с удари на греблата и побързали да се върнат на кораба.



Има и по-нови свидетелства, оставени през 19 век. На 8 септември 1809 година преподавател от Северна Шотландия видял гола жена на крайбрежна канара, която се гмурнала в морето, когато се появил.

През 1819 година в Ирландия друга морска госпожица е забелязана покрай брега в прибоя. Дотичали зяпачи, един от тях стрелял. Съществото изчезнало във водата с писклив зов. През 1830 година на брега на остров Бенбекула (Западна Шотландия) е открит чудноват мъртвец. Свидетели го разказват като четиригодишно дете и означават извънредно развити гърди. Висок 1,2 метра, дълга лъскава черна коса, мека и бяла кожа. Тялото приключва с рибешка опашка, като на сьомга, единствено че без люспи. Местният шериф, на който бил показан трупът на съществото, оставил запис на събитието и наредил да бъде изработен ковчег и тялото да бъде заровено.

През 1682 година в Италия, покрай град Сестри, в крайбрежните води е уловен „ морски човек “. Той живя няколко дни. През 1717 година нещо сходно е уловено и край крайбрежията на Борнео. Съществото било сложено в буре с вода, където живяло четири дни.



През 1737 година риболовци в град Екстър (Англия) уловили в мрежа създание, наподобяващо човек с рибешка опашка. Изплашените риболовци удряли съществото с пръчки.

Икер Хименес Елизари, испански публицист, открива странна история за Франсиско Вега де ла Касар в църковните летописи. Родом от крайморското село Лиерганес, от ранна възраст той е плувец и гмуркач. На 16-годишна възраст родителите му го изпращат в Лас Аренас, ситуиран на брега на Бискайския залив, с цел да учи дърводелство. През 1647 година родителите получават ужасна вест: Франсис, до момента в който плува, е отвеян в морето от мощно течение.

През 1679 година риболовци уловили „ морски демон “. Той е висок млад мъж с съвсем транспарантна кожа и кичур алена коса. Има люспи по корема и гърба и мембрани сред пръстите. 12 души едвам удържат „ дявола “, който се изтръгва от ръцете им. Три седмици францискански монаси гонят демони от нещастника. Чрез неразбираемо бърборене един духовник чува Лиерганес, където е отведен мъжът. Сеньора де ла Казар и нейните синове разпознават в „ морския демон “ своя наследник и брат. Франсиско живее със фамилията две години. През 1682 година той съумява да излезе от вкъщи, незабавно се втурва към морето и се хвърля във вълните с щастлив зов. Главата му се появи над водата няколко пъти и по-късно изчезва.



Трябва ли да се има вяра на всичко това или не? Океанолози в частни диалози споделят, че океанът е проучен не повече от космоса и най-важните открития занапред предстоят. Възможно е до нас да живеят рационалните същества, които човечеството по този начин настойчиво търси в Космоса, стига единствено да ръка или по-скоро да се потопи във вода.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР