От държавното обвинение съобщиха днес, че Софийската апелативна прокуратура е

...
От държавното обвинение съобщиха днес, че Софийската апелативна прокуратура е
Коментари Харесай

Прокуратурата пак ще разследва как с ваучери за храна са осветени...

От държавното обвиняване оповестиха през днешния ден, че Софийската апелативна прокуратура е отменила постановлението на сътрудниците си от СГП, с което те са отказали да образуват досъдебно произвеждане.

 

Става дума за сигнал за нарушавания на Закона за отбрана на класифицираната информация, осъществени от ДАР, който е бил подаден в ДАНС. Според него в организацията е била извършена социална поръчка за избор на оператор, който да създаде ваучери за храна на чиновниците, само че на ваучерите било написано името на ДАР и по този начин всеки, който има достъп до тях, може да разбере числеността на организацията и съответния чиновник.

 
От прокуратурата не показват какви са били изводите от инспекцията на ДАНС, само че откакто материалите са били изпратени в градската прокуратура, наблюдаващият прокурор е отказал да образува досъдебно произвеждане.

„ Той е приел, че не са открити данни, обосноваващи корупционно или друго действие, съдържащо признаците на закононарушение от общ темперамент по смисъла на Наказателен кодекс “, показаха от държавното обвиняване. От апелативната прокуратура обаче са отменили това разпореждане като „ голословно, погрешно и незаконосъобразно “ и следствието би трябвало да продължи.

 

Според съпредседателя на „ Демократична България “ Атанас Атанасов, казусът видимо е комичен, тъй като става дума за ваучери за храна, само че е и тежък пробив в националната сигурност.

 

„ Апелативната прокуратура споделя това, което споделям и аз – ДАНС е замела случая под килима. Става въпрос за нещо хумористично, една социална поръчка за ваучери за храна, които се раздават на чиновници на ДАР. Като отидат в магазина тези, които виждат ваучерите, че са на ДАР, си давате сметка какво се случва…То е смешно, само че по този метод са осветени чиновници на разузнаването, което е тежък скандал и пробив в сигурността на разследващата ни работа “, сподели Атанасов.

 

Според него ДАНС пък е прикрила това, което е направило управлението на ДАР.

 

„ Смятам, че би трябвало да бъде формирано досъдебно произвеждане за длъжностно закононарушение от лицата, които са го позволили на управително равнище в ДАР. От друга страна, би трябвало да се проверява за какво при първата инспекция ДАНС е прикрила този пробив в националната сигурност “, добави Атанасов.

 

Той е измежду депутатите от „ Продължаваме промяната-Демократична България “, които упорито желаят промяна в разследващите служби и промяна на управленията им. Шеф на ДАР в този момент е Антоан Гечев, а ръководител на ДАНС е Пламен Тончев. Двамата бяха назначени на постовете си през 2021 година от служебното държавно управление на президента Румен Радев, който е срещу промяната им.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР