От 369 регистрирани за участие в Общото събрание на балотажа

...
От 369 регистрирани за участие в Общото събрание на балотажа
Коментари Харесай

Философ е новият ректор на СУ, проф. д-р Георги Вълчев ще води най-стария ни университет

От 369 регистрирани за присъединяване в Общото заседание на балотажа за ректор са дали своят вот 355-има. От тях за проф. Вълчев са дали своят вот 198 от делегатите на Общото заседание, а за акад. Витанов - 152-ма, оповестиха от Централната изборна комисия в Софийския университет.

Досегашният ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи формалния ключ на СУ на новоизбрания ректор. " Пожелавам му да е здрав, да има мъдрост, стоманени нерви и да употребява този ключ, с цел да отключва порти, а не да ги заключва ", с тези думи се обърна проф. Герджиков към новоизбрания ректор на Софийския университет.

" Благодаря за доверието и поддръжката, тъй като да представляваш най-старото, най-авторитетното висше учебно заведение - университетът на България, фактически е чест и отговорност. Мога да Ви уверя, че ще отдам всичките си сили, с цел да вървим напред и несъмнено, да кажа, че постоянно ще си взимам хапчета против старческа деменция ", сподели пред делегатите на Общото заседание проф. доктор Георги Вълчев, който е 57-ият ректор на СУ. Тези негови думи бяха посрещнати от тях с ръкопляскания и смях.

Пред публицисти новоизбраният ректор сподели, че целите му са доста, само че ще се стартира с най-важното - с работа по проблемите, които са свързани с финансовото положение на университета , с настоящите проблеми.

" Университетът е голям и е един комплициран механизъм и всекидневието ни гълтам напълно. Вероятно една от значимите задания ще е да направя среща с факултетите, да подберем екип от заместник-ректори, който да подкрепя цялостната активност, тъй като един ректор съставлява университета, само че без добър екип не би могъл да свърши доста работа ", сподели проф. Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция. 

Той съобщи, че за четирите години от мандата му на ректор би трябвало Софийският университет да върви още повече нагоре, да стане доста по-видим, да стане част от европейското просветително пространство и да отстоява главните цели и идентичността на страната ни.

Кой е проф. доктор Георги Вълчев? 

През 1988 година Георги Вълчев приключва Софийския университет " Св. Климент Охридски ", магистър е по история, с втора компетентност " Философия ". През 1998 година получава просветителната и научна степен " лекар " в Софийския университет, в Центъра по културознание.

От декември 2015 година е заместник-ректор на Софийския университет по образователната активност - докторанти и продължаващо образование.

Бил е заместник-декан е на Философския факултет по образователната активност (2011-2015 г.). Ръководител е на Катедра " История и доктрина на културата " (2011-2019 г.). Научен секретар е на Катедрата " История и доктрина на културата " (2003-2011 г.). Ръководител е на магистърската стратегия " Мениджмънт и социализация на културното завещание ". Член е на Факултетния съвет на Философския факултет от 2011 година и на Академичния съвет на Софийския университет от 2019 година

Общото заседание на Софийския университет стартира своето съвещание тази заран, като през целия ден се избираха групови органи на ръководство и надзор на Алма матер, както и еднолични.

Както Българска телеграфна агенция писа на 20 октомври тази година, кандидатурите за ректор на Софийския университет са четири: на акад. проф. дфзн Николай Витанов, проф. доктор Климент Найденов, проф. доктор Георги Вълчев и на проф. дпн Милен Замфиров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР