Освен Попов извор, в района на Витоша има много други

...
Освен Попов извор, в района на Витоша има много други
Коментари Харесай

Карстовите извори от Витоша зависят от валежите, обясни хидролог

Освен " Попов извор ", в региона на Витоша има доста други карстови източници - да вземем за пример " Врелото " край Боснек. Така хидрологът от Национален институт по метеорология и хидрология доцент Ирена Илчева отговори пред bTV на въпроса може ли водата, която идва от планината Витоша, да се влива в язовир " Студена ".

" Тези извори са свързани с качеството на преваляванията и нормално са обект на водоснабдяване. Обемът им не е доста, чакаме най-много водите от Витоша, които ще дойдат пролетта ", изясни доцент Илчева.

По думите й в този момент язовир " Студена " се цялостни от личен водосбор, както и от каналите " Владайски " и " Палакалийски ", като водните запаси на Витоша са обхванати от водоснабдителни мрежи посредством водохващания ", изясни Илчева.

Хидроинженерът е безапелационна, че би трябвало да има по-голям надзор върху източниците, които зареждат язовира.

" Това са системите за мониторинг и ранно предизвестие, които би трябвало да бъдат построени. Национален институт по метеорология и хидрология има създадени индикаторни системи при засушаване на национално равнище, които сега се развиват ", изясни тя.

Доц. Илчева изясни, че би трябвало да се наблюдават преваляванията и засушаването, което оказва въздействие върху водните запаси. В момента има такава система и всеки може да види стойностите на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. Желанието на експертите е в системата да се включат и равнищата на язовирите.

За задачата е нужен мониторинг на водните запаси и създаване. Тя изясни, че на уеб страницата на Института се качва информация за положението на питейните водоизточници и се осведомят институциите за притока и запасите на вода.

Междувременно спелеологът Атанас Русев разгласява в обществените мрежи фрагменти от изворната вода, бликаща от пещерата " Попов извор " над Перник. По думите му, водата от тази пещера към този момент постъпва в язовир " Студена " и е питейна. Тя била към 5000 куб. м и за към 2 часа минава през прокопания канал и постъпва в язовира.

Преди ден икономическият министър Емил Караниколов разгласи, че рецесията в Перник ще бъде решена до дни.

Малко преди този момент от " Стомана " - Перник желаеха 10 000 куб. м вода от пресъхналия язовир, с цел да не спре производството.

Припомняме, бедствено състояние на територията на Перник бе оповестено на 21 декември 2019 година, откакто воден режим бе разгласен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 година Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров е безапелационен, че виновност носят ръководещите и сигнали за заплаха е имало още при започване на годината. Кризата коства постовете както на регионалния шеф Ирена Соколова, по този начин и на шефа на ВиК Перник.

На 9 януари екоминистър Нено Димов беше арестуван, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка от ареста, която беше призната от премиера Бойко Борисов. На този стадий обвиняването против Нено Димов е обвързвано с рецесията с водата в Перник, само че проверяващите работят и по аферата с импорт на отпадък от Италия. Иззети са и документи и по концесията в Банско на " Юлен ". /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР