Остатъци от ДНК на морска костенурка бяха открити във вкаменени

...
Остатъци от ДНК на морска костенурка бяха открити във вкаменени
Коментари Харесай

Учени откриха остатъци от ДНК на морска костенурка във вкаменелост, датираща отпреди 6 млн. години

Остатъци от ДНК на морска костенурка бяха открити във вкаменени остатъци, датиращи отпреди 6 милиона години - необичаен случай на идентифициране на генетичен материал на гръбначно животно в такива антични вкаменелости, заяви Ройтерс.

Древното животно е тясно обвързвано с днешните костенурки от типовете атлантическа ридлея и маслинова ридлея.

Изследователите обясниха, че някои костни кафези, наречени остеоцити, са били чудесно непокътнати във вкаменелостта. Останките бяха изкопани по карибското крайбрежие на
Панама през 2015 година Вкаменелостта на античната костенурка е частична, само че със относително цялостна черупка. Костенурката е била дълга към 30 см, споделиха още специалистите.

В някои от остеоцитите клетъчните ядра са непокътнати и са реагирали на химичен разтвор, който е разрешил на откривателите да разпознаят съществуването на останки от ДНК – молекулата, която носи генетична информация за развиването и действието на организма, сподели палеонтологът и водещ създател на проучването Едуин Кадена.

ДНК молекулите не са изключително трайни, само че при подобаващите условия остават непокътнати в някои антични остатъци. Миналата година откриватели оповестиха, че са разкрили ДНК от животни, растения и микроби, датиращи от преди към 2 милиона години, в седименти в отдалечената най-северна точка на Гренландия.

Кадена сподели, че единствените вкаменелости на гръбначни животни, по-стари от тази костенурка, които са били открити с сходни останки от ДНК, са били остенките на два динозавъра – тиранозавър, който е обитавал планетата преди към 66 милиона години, и брахилофозавър, който е живял преди към 78 милиона години. Кадена добави, че са били открити също и останки от ДНК на инсекти, датиращи от преди десетки милиони години.

Древната костенурка е от същия жанр като два от седемте типа живи морски костенурки в днешно време – атлантическата ридлея, която е най-малката морска костенурка в света, и маслиновата ридлея.

Атлантическата ридлея има глава с триъгълна форма и леко объл нос. Тя населява най-вече Мексиканския залив. Маслиновата ридлея, която доста наподобява на атлантическата, населява най-много тропическите региони на Тихия, Индийския и Атлантическия океан.

Вкаменелостта на античната морска костенурка свидетелства за най-стария прочут представител на рода и способства за разбирането ни за еволюционната история на тези животни, споделиха откривателите. Те не са разпознали костенурката по тип, тъй като останките са прекомерно непълни, добави Кадена.

„ Всяка вкаменелост, всяко място с вкаменелости има характерни условия за предпазване, които в някои случаи биха могли да благоприятстват запазването на истински биомолекулни останки като протеини и ДНК “, описа Кадена. „ Може би в бъдеще и с повече проучвания от този вид бихме могли в даден миг да секвенираме доста дребни елементи от ДНК и да създадем заключения за техните близки родственици или да включим тази информация в по-широко молекулярно еволюционно проучване. “
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР