Основно на дарения от оборудване, качествена екипировка и високопроходими превозни

...
Основно на дарения от оборудване, качествена екипировка и високопроходими превозни
Коментари Харесай

Планинските спасители от Банско, Разлог и Добринище разчитат на дарения за оборудване

Основно на дарения от съоръжение, качествена екипировка и високопроходими транспортни средства разчитат планинските спасители от отрядите в Банско, Разлог и Добринище. За да са добре готови и в сигурност, до момента в който избавят животи в планината, доброволците разчитат или на спонсори или на свои лични средства.

Специализирана зимна екипировка, радиостанции, високопроходими коли и GPS устройства. Това са единствено част от даренията, които са получили екипите на планинската избавителна работа от отрядите в Банско, Разлог и Добринище.

Благовест Обецанов – ПСС, отряд Банско: " Това, което страната дава на Червения кръст и по-късно дава на ПСС, не стига за потребностите, които имаме и с помощта на хора, които се отзовават на нашите молби – това е реалност, разчитаме на донори, за благополучие положителни хора има в България. "

Едно от последните дарения за планинската избавителна работа е една високопроходима моторна шейна. Тя е дарена от локален предприемач единствено преди няколко дни.

Любчо Джолев – ПСС, отряд Разлог: " Това нещо много улеснява работата вероятно при случай няма да носим на ръце, а с моторната шейна можем доста по-бързо да се придвижим, за което благодарим. Това е една част от всички донори, които са помагали и се надявам и отсега нататък да оказват помощ, тъй като без такива хора ще ни бъде доста по-трудно. "

Заради недофинансирането за най-необходимото на планинските отряди, все по-малко са искащите да станат доброволци регистрират от Планинската избавителна работа в цялата страна. От малцината избрали да отделят време, средства и старания, с цел да избавят животи в планината са Георги и Калин.

Георги Стойчев – ПСС, отряд Разлог: " Тази година завършихме 12 индивида в цялата страна, сътрудниците, които са приключили преди години споделят, че тази численост е била двойна.

Калин Кондев – ПСС, отряд Разлог: " Трябва да оказваме помощ на хората в неволя и по тази причина взех решение да се причисля към службата. Постоянно има риск и на самите акции би трябвало да сме доста деликатни, с цел да може и ние да се запазим. "

Георги Стойчев – ПСС, отряд Разлог: " Във всяка една акция постоянно има нещо ново за нас, което не сме го виждали, адреналина постоянно е доста високо равнище. "

А най-необходимото за планинските спасители си остава потребността от медицински хеликоптер. По този метод времето и напъните им ще бъдат съкратени на половина. Първата летателна машина се чака да дойде в страната през първите месеци на новата 2024 година.

Репортаж: Али Мисанков, Димитър Бадлжиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР