Основен проблем в България е неравенството в образованието между най-добре

...
Основен проблем в България е неравенството в образованието между най-добре
Коментари Харесай

Нели Колева: По образователно неравенство се нареждаме до Колумбия и Венецуела

Основен проблем в България е неравенството в образованието сред най-добре справящите се възпитаници и тези, които са на дъното на всевъзможни замервания. България се подрежда по този индикатор до Венецуела и Колумбия, а не до европейските страни. Това съобщи пред БНР Нели Колева от фондация „ Заедно в час “.

„ Това значи, че огромен % от българските възпитаници не овладяват базови познания и умения. Международното проучване „ Пиза “ демонстрира, че това са съвсем 50% от 15-годишните “, съобщи Колева.

И добави, че „ огромна част от явленията, проблемите и раните, следени в обществото, политически видяно, произлизат от просветителния статус, качествата и уменията на гласоподавателите, които в един миг са възпитаници “.

Според нея е обезпокоително съществуването на „ тясната връзка сред политическите процеси и образованието “, което не дава отговор на действителните потребности на децата през днешния ден:

„ С некачественото обучение, което предоставяме предаваме генерации напред. В системата битува разбиране, има инерция, която твърди, че наложително учителите би трябвало да бъдат уважавани, на тях се дължи почитание. Това е безпределно объркващо, тъй като всеки човек, който е на мястото си в специалността, заслужава почитание, само че то не се дължи автоматизирано. Уважавани и харесвани са тези учители, които припознават в учениците си самостоятелни персони “, съобщи Колева.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР