Османската империя се е справяла с епидемиите, както и съвременната

...
Османската империя се е справяла с епидемиите, както и съвременната
Коментари Харесай

Историк: Антиваксъри е имало и в Османската империя

Османската империя се е справяла с епидемиите, както и актуалната българска медицина – благодарение на изолираност и имунизация. Султанът, също както българските управляващи, е плащал, с цел да бъде имунизирано българското население. ”

Това разяснява пред БГНЕС доцент Християн Атанасов, основен архивист на отдел „ Ориенталски сбирки “ към Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.

Той уточни, че българските лекари в османската войска са едни от най-активните участници в битките за църковна и национална самостоятелност.

 Бум на коклюш - 24 000 деца нямат всички ваксини Тази сутрин 2 мин. Бум на коклюш - 24 000 деца нямат всички ваксини  Важно е бременните дами да се имунизират против коклюш, безапелационни са специалисти Тази събота и неделя 3 мин. Важно е бременните дами да се имунизират против коклюш, безапелационни са специалисти  Светът 3 мин. " Галъп ": Близо 50% от хората не имат вяра в опасността от COVID-19  След COVID-19 от ден на ден родители отхвърлят да поставят ваксини на децата си България 2 мин. След COVID-19 от ден на ден родители отхвърлят да поставят ваксини на децата си  Бум на коклюш - 24 000 деца нямат всички ваксини Тази сутрин 2 мин. Бум на коклюш - 24 000 деца нямат всички ваксини  Важно е бременните дами да се имунизират против коклюш, безапелационни са специалисти Тази събота и неделя 3 мин. Важно е бременните дами да се имунизират против коклюш, безапелационни са специалисти  Светът 3 мин. " Галъп ": Близо 50% от хората не имат вяра в опасността от COVID-19  След COVID-19 от ден на ден родители отхвърлят да поставят ваксини на децата си България 2 мин. След COVID-19 от ден на ден родители отхвърлят да поставят ваксини на децата си

„ От модерна позиция е доста мъчно да се съди за равнището на медицината в Османската империя, и то за толкоз дълъг интервал от време, обхващащ няколко века. В началния интервал на своето господство на Балканите тя съумява да построи лечебници и институции, които се грижат за физическото и психическото положение на поданиците на империята. Това става най-много посредством фамозната система на вакъфите – добре позната благотворителна система в ислямския свят ”, показва доцент Атанасов.

„ Османците основават добре образовано за времето си съсловие от учени, които се интересуват от медицина и надлежно от тялото на индивида, по какъв начин то би трябвало да бъде лекувано, на какви заболявания е подложено и по какъв начин да се предпазим от тях “, описа още той.

Снимки: БГНЕС

„ С течение на времето обаче се следи едно закъснение от западноевропейския свят, в това число и в областта на медицината. Въпреки това османците построяват, в случай че не съвременна, то най-малко в някаква степен работеща здравна система “, съобщи ученият.

През ХIХ паралелно с българското Възраждане, Османската империя стартира да се модернизира по западен пример. Този интервал остава прочут в историята като Танзимат. Реформите протичат на първо място в областта на държавното ръководство и армията, като засягат доста мощно военното опазване на здравето. През този интервал стартира да се основава болнична система по западноевропейски пример и в нея доста интензивно присъединяване вземат българите.

Снимки: БГНЕС

„ В Истанбул се открива здравно учебно заведение “, съобщи доцент Атанасов и добави, че редица българи по това време го приключват и стават лекари в османските лечебни заведения.

„ Те са част от османската военна администрация, защото огромна част са били инкорпорирани в османската войска. Формиран е един доста просветен за времето си хайлайф, който е малко прочут за необятната българска аудитория “, показва историкът.

„ Този хайлайф изиграва една доста значима роля в българското национално-освободително придвижване. Голямата част от тях са ученици на османските учебни заведения, работят като лекари в османската войска и стават и членове на революционните комитети “, споделя още доцент Атанасов.

„ През междинните епохи също е имало пандемии от доста рискови заболявания, като холера и чума, да вземем за пример, които лишават хиляди човешки животи. Те не подминават и Османската империя. И тя се е борила с тях по същия метод, както ние се справяхме до неотдавна с COVID-19 - посредством изолираност и посредством имунизация ”, споделя историкът.

„ Няма по потвърден метод за битка с пандемиите от изолацията. По същия метод са постъпвали османците, когато се постанова да изолират даден район или съответно място от останалата част на империята. Можеш да се придвижваш от едно място на друго единствено с документ, както беше в България по време на COVID-19. Това е само потвърденият работещ метод “, декларира доцентът.

Снимки: БГНЕС

Интересни са и самодейностите на Високата врата за имунизации, да вземем за пример от шарка.

„ И тогава, както и в този момент, всички ваксини са били посрещани с голямо съмнение. Антиваксъри има и в Османската империя. Властите са плащали, с цел да бъдат имунизирани българчета. Например, при едно от своите посещаване в Търново султанът заплаща по няколко сребърника на всяко българче, с цел да отиде да се имунизира “, споделя историкът. 

Изложба „ Медицината в Османската империя “ може да бъде прегледана в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР