Осама бен Ладен, основателят на Ал Кайда, е избягал с

...
Осама бен Ладен, основателят на Ал Кайда, е избягал с
Коментари Харесай

Година преди кървавия 11 септември Осама Бен Ладен бяга от американците с едно магаре

Осама бен Ладен, създателят на Ал Кайда, е избягал с магарето си от ракетна офанзива на Съединени американски щати, година преди най-голямата и кървава офанзива в историята - 11 септември 2001 година, когато починаха съвсем 3000 души по време на няколко терористични акта във Вашингтон. Както оповестява немският вестник Bild, базирайки се на детайлности от новата книга " Verspielt Europa nicht! " (бел. ред. " Не залагайте на Европа " ), представители на Съединени американски щати и талибаните са преговаряли в Германия за изгонването или убийството на ръководителя на Ал Кайда.

Автор на книгата е Елмар Брок (71 г.) от Християндемократическия съюз (ХДС), който е бил 39 години евродепутат, години наред е бил началник на комисията по външна политика и съпредседател на групата външни министри на Европейски Съюз.
В книгата той показва, че Бен Ладен е избягал от американски въздушен удар, като се е криел в планински регион на границата сред Афганистан и Пакистан. От това леговище той провежда офанзиви против американските посолства в Кения и Танзания и приканва към джихад (свещена война) против американски бойци и цивилни.

Bild показва още, че през август 1998 година Германската федерална разследваща работа (BND) е разкрила Бен Ладен дружно с няколко видни членове на Ал Кайда. През този интервал той непрекъснато е в придвижване, пробвайки се да прикрие следите си и да се скрие.
Тогава Август Ханинг (78), тогавашният началник на BND, непосредствено препраща на американците информацията къде е бил Осама на 19 и 20 август 1998 година, в кой терористичен лагер в Афганистан. Възникнал обаче непредвиден проблем. А точно американските ракети трябвало да прелетят над пакистанското въздушно пространство по пътя към елиминирането на водача на Ал Кайда и Вашингтон трябвало да осведоми съдружниците в Исламабад за офанзивата. " Скоро по-късно Бин Ладен получи предизвестие от Пакистан ", споделя Ханинг.

Осама напуснал на магаре лагера на терористите на Ал Кайда, който бил обстрелван от американски ракети.

- Когато ракетите избухнаха, Бен Ладен беше на няколкостотин метра от лагера, където го намерихме - прибавя Ханинг.

Ако тази акция беше сполучлива, терористичният акт от 11 септември 2001 година нямаше да се случи, уверен е някогашният началник на Разузнавателна служба на ФРГ.

- Без Осама Ал Кайда щеше да е доста по-слаба и нямаше да може да извърши толкоз огромни офанзиви - сигурен е Ханинг.

Припомняме, че след офанзивата против Америка Осама бен Ладен стана най-издирваният терорист в света. Той се укриваше от правораздаването до 2 май 2011 година, когато бе премахнат при акция на американски спецчасти в Пакистан.

При това деяние бяха убити един от синовете му, двама от сътрудниците и една жена, а американски хеликоптер беше погубен. Тялото на Осама беше изхвърлено в морето, а след акцията на Барак Обама тогавашният американски президент съобщи, че справедливостта е раздадена. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР